milan milicevic sds.jpg

Nakon što su zbog lošeg ovogodišnjeg izbornog rezultata svi članovi Predsjedništva SDS-a, uključujući i predsjednika Mirka Šarovića podnijeli ostavke, na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora (GO) trebalo bi da budu donesena odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora te zauzet stav o tome ko će da vodi partiju.

Ostavke su, osim Šarovića, podnijeli članovi Predsjedništva među kojima su Rado Savić, Milan Radović, Nemanja Vasić, Vukota Govedarica, Mladen Bosić, Nedeljko Glamočak, Đorđe Miličević, Maja Dragojević-Stojić kao i Milan Miličević, koji je predsjednik GO SDS-a.

Sagovornik “Glasa Srpske” iz vrha stranke ističe da se ne može zažmiriti na loš rezultat na opštim izborima te da se mora uraditi sve što je moguće kako bi se stranka oporavila od ovog, još jednog u nizu udaraca.

Podsjećajući da je Predsjedništvo stranke dalo preporuku da se pristupi aktivnostima za sprovođenje unutarstranačkih izbora, uz naglasak da je SDS postigao loše izborne rezultate na sva četiri izborna nivoa, ističe da trenutno nije poznato na koji način će stranka funkcionisati sve dok ne bude izabrano novo rukovodstvo.

- Moramo detaljno i ozbiljno analizirati izborne rezultate i to je jedna od tačaka na dnevnom redu. Vjerujem da ćemo ubrzati proces izbora u stranci i da nećemo čekati proljeće kada i ističu mandati aktuelnom rukovodstvu. Stranku će do izbora novih ljudi, a to bi u najidealnijim uslovima moglo da bude tamo do kraja januara, početka februara, voditi tijelo koje odredi Glavni odbor - istakao je sagovornik “Glasa”.

S Miličevićem, koji se i najviše pominje kao novi predsjednik SDS-a, nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Politički analitičar i univerzitetski profesor Drago Vuković ističe za “Glas Srpske” da je SDS u velikom problemu.

- Velika partija je došla blizu kraja, a ne bi bilo dobro da nestane. Proces slabljenja će, bojim se, još trajati jer stranka odavno nema rukovodstvo koje je spremno da se pogleda u ogledalo i sagleda uzroke stanja u SDS-u - smatra Vuković.

Od suštinske važnosti je, podvlači, da SDS  ne preuzme neko od onih koji su najodgovorniji za njegov izborni poraz.

- SDS ne smiju preuzeti gubitnici. Tu prije svega mislim na Šarovića, Bosića, Govedaricu, Savića, Radovića. Stranku ne mogu da vode oni koji su je doveli do ovog stanja. Sjećam se da je Bosić, u vrijeme kada je SDS doživljavao poraze i kada je spoznao da je vrijeme da se povuče zbog pritisaka, izašao i rekao da se povlači, ali je on za nasljednika postavio Govedaricu. To je bio takav šamar javnosti. Ne može gubitnik da određuje nasljednika - kazao je Vuković.

Za SDS bi, kaže, bilo najbolje da do vanrednih unutarstranačkih izbora odrede nekoga ko će voditi stranku.

- Može u obzir da dođe Milan Miličević iz Teslića, iako je sastavni dio ove ekipe, zatim Sonja Karadžić Jovičević, žena iz porodice koja baštini ideju SDS-a, a možemo pričati, recimo i o Marinku Božoviću koji je mlad i uspješan lokalni lider. Činjenica jeste da se Miličević najviše pominje jer je najmanje loš kandidat među lošim kandidatima, a zato jer je, od kada je u vrhu, imao svoj stav i bunio se protiv nekih rješenja - kazao je Vuković i podsjetio da je Miličević pobjeđivao u Tesliću gdje je jak SNSD i odakle su kadrovi te stranke poput Željke Cvijanović i Dragana Bogdanića.

SDS je na ovim izborima osvojio tek nešto više od 95.000 glasova u trci za pozicije u Narodnoj skupštini i imaće 13 poslanika što je daleko najgori rezultat u posljednja četiri izborna ciklusa.

Odgovornost

Za Dragu Vukovića ostavke nisu rješenje, već bježanje od odgovornosti jer se one podnose u drugim situacijama, a ne kada se izgube izbori s velikom razlikom.

- Potrebne su smjene, pa i isključenja iz stranke jer se mora znati koliko je odgovornost onih koji su djelovanjem zbunili simpatizere i članove. Ne ostavke, već odgovornost. Ne može da se upropasti velika partija, a da niko nije odgovoran već da i nakon ostavki zadržimo sve privilegije koje smo imali - istakao je Vuković.