mirko curic pecka patrijarsija (1).jpg

Kroz sve što prolaze Srbi na Kosovu i Metohiji prolaze i njihovi sunarodnici u ostatku Srbije i Republici Srpskoj, te zato u narednom periodu svi moraju biti jedinstveni i složni, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić na proslavi ktitorske slave - Svetog Arsenija Sremca u Pećkoj patrijaršiji.

"To je jedino ono što će nas odvesti u bolju budućnost", naveo je Ćurić poslije preuzimanja domaćinstva slave Sveti Arsenije Sremca.

On je istakao da Srbi moraju izdržati, vjerovati, prije svega, sveštenstvu jer je tolike godine okupljao narod kad je najteže bilo.

Ćurić kaže da nije dobro to što iz godine u godinu kada dođe u Patrijaršiju čuje da je Srba sve manje, dodavši da bi bilo dobro da svi koji imaju novca ulože na Kosmet i pomognu da srpska zemlja ostane u vlasništvu Srba.

"To je jedini način da povećamo brojnost jer smo naučili da samo kad smo bili brojni postajali pobjednici", rekao je Ćurić, uz preporuku svima koji se bave opstankom srpstva na Kosovu i Metohiji da pristupe izradi dugoročnog plana.

Čitav svijet je okrenut rješavanju pitanja Kosova i Metohije i zato, kako je rekao Ćurić, srpstvo pred iskušenjem mora spriječiti bilo kakve sukobe, biti mudro i složno, a poučen iskustvom oko Republike Srpske, cjelokupan srpski narod mora znati šta mu je činiti.

"Podjele nisu dobre. Nemojte se dijeliti, ne smijemo tražiti mane jedan drugom, već moramo podržati ono što nas čini pripadnicima pravoslavne vjere. Moramo poštovati ono što su nam ostavili djedovi i očevi jer bez toga nas neće sutra biti", poručio je Ćurić, čestitajući ktitorsku slavu mati Haritini i sestrinstvu Pećke patrijaršije.

Ćurić je mati Haritini, uz prigodne darove, poklonio i Monografiju Trebinja kao i flašu vina i teglu meda pošto, kako reče, vladika budimljansko-nikšićki Hercegovinom ne teče vino i mlijeko već vino i med.

mirko curic pecka patrijarsija (2).jpg

Zahvaljujući u ime domaćina slave, a blagosloveći Ćuriću domaćinstvo naredne godine, 12. zaredom iz institucija i pojedinca iz Republike Srpske, vladika nikšićko-budimljanski Metodije pozvao je sve Srbe da budu dostojni predaka kako bi bez stida potomcima ostavili ono što je bilo srpsko u vijek vjekova.