nevesinje mitrovdan.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je danas u Nevesinju, povodom sjećanja na mitrovdanske bitke, da srpski narod u ratu treba da odlikuje junaštvo, a u miru čojstvo.

"Čojstvo u miru znači da nikoga ne uvrijedimo, ali i da ne povrijedimo svoju savjest, poštenje, da ne obrukamo pretke, da sačuvamo poštenje i časnost", rekao je vladika Dimitrije u Nevesenju, gdje se danas obilježava Mitrovdan - Dana opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, 30 godina od prve mitrovdanske bitke i 28 od druge mitrovdanske bitke koje su simbol odbrane Hercegovine i cijele Republike Srpske.

Vladika Dimitrije je Nevesinjcima zaželio da u njima vaskrsne ljubav, vjera i nada i da se "nadahnu svjedočanstvom junaka koji su branili ovaj grad devedesetih godina pršolog vijeka".

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je da se svaki čovjek, svaki dan mora boriti za čestitost, poštenje i hrabrost.

On je podsjetio da su blaženopočivši vladika Atanasije i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije to jutro na Mitrovdan, kad je počela ofanziva, služili službu u crkvi.

"U pet je počela ofanziva, pričao nam je Atanasije, cijela crkva se tresla, ali oni su tu izmolili Boga da snage i hrabrosti", rekao je vladika Dimitrije.

Vladika Dimitirje danas je ispred Sabornog Hrama Vaznesenja Hristovog u Nevesinju osveštao slavski kolač povodom obilježavanja Mitrovdana - Dana opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske.

Slavski kolač vladika Dimitrije prelomio je sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, predsjednikom BORS-a Radanom Ostojićem i načelnikom opštine Nevesinje Mienkom Avdalovićem.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem - Ordenom Nemanjića.