nevesinje 2022 (3).jpg

U Nevesinju se obilježava 30, odnosno 28 godina od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane ne samo Nevesinja i Hercegovine, već cijele Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Nevesinju se održava i centralna manifestacija obilježavanja krsne slave Svetog velikomučenika Dimitrija- Mitrovdan.

Obilježava 30, odnosno 28 godina od mitrovdanskih bitaka počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom Hramu Vaznesenja Hristovog koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva.

Nakon toga položeni su vijenci i služen je parastos, a biće održana i svečana mitrovdanska akademija.

Obilježavanju prisustvuje premijer Republike Srpske Radovan Višković.

nevesinje 2022 (2).jpg

U mitrovdanskim bitkama, u Hercegovini 1992. i 1994. godine, pripadnici Nevesinjske brigade spriječili su pogrom koji im se spremao po receptu ustaške ideologije iz Drugog svjetskog rata.

Učesnici mitrovdanskih bitaka poručuju da bez tih pobjeda danas ne bi bilo Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović naveo je da je u Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginu je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

Milunović je naveo da je u drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

 nevesinje 2022 (1).jpg