vladika joanikije micovic.jpg

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je na praznik Svetog Dimitrija u ratu devedesetih godina bilo veliko stradanje hercegovačog grada Nevesinja.

- Neki Svetogorac se molio Bogu i vidio Svetog Dimitrija okrvavljene vojničke uniforme. Pitao ga je, po toj priči: Sveti, šta to bi? A on je rekao: Sad sam se vratio iz Hercegovine. Ta priča ide kroz narod da je Sveti Dimitrije, kao što jeste, toga dana ratovao s mladićima iz Nevesinja i zajedno s njima ga odbranio - ispričao je vladika Joanikije.

Mitropolit je danas, na Mitrovdan, služio u manastiru Svetog Dimitrija Solunskog Čudotvorca na Boanu Kadića kod Danilovgrada, te je tom prilikom istakao da ovaj svetitelj ne štiti samo Solun nego sve one koji mu se molitvom obraćaju.

- Govori se da je on zaštitnik i cijeloga Sibira, jer je Sibir pravoslavnom carstvu pripao na Mitrovdan - rekao je vladika.

On je u besjedi vjernicima podsjetio da je u Crnoj Gori bilo mnogo sukoba u narodu, sve do skoro, pa i do danas.

- Ostale su podjele, ostali su razdori. A tome se raduju samo naši neprijatelji. Svaki onaj koji bi se radovao takvim sukobima, takvim podjelama i razdorima nije na pravome Božjemu putu - istakao je vladika i dodao da bi takav trebalo da se pokaje.

Istakao je da se uvijek treba moliti za svenarodno izmirenje, kao i da prava vjera nikada ne dijeli, da lažu oni koji to govore.

Mitrovdan se u Nevesinju obilježava sa posebnim poštovanjem, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.