kobra.jpg

Incident u kome je kobra ujela osmogodišnjeg dječaka, a potom je on „ugrizao“ kobru dva puta i ubio je, dogodio se u udaljenom selu Pandarpadh u okrugu Džašpur, u Indiji. Ovaj okrug se još naziva i Naglok (prebivalište zmija) jer u njemu živi preko 200 vrsta zmija.

Sve se desilo za tren oka. Zmija se omotala dječaku oko ruke dok se igrao u dvorištu.

„Zmija se omotala oko moje ruke i ujela me. Boljelo me je. Pošto se zmija nije pomjerila kada sam otresao ruku i pokušao da je sklonim, dvaput sam je ugrizao. Sve se desilo u trenu“, rekao je dječak.

Kobra je uginula, a dječaka su roditelji odveli u bolnicu gdje je primio protivotrov i proveo cijeli dan na posmatranju. 

„Dječak nije pokazao nikakve simptome i brzo se oporavio, zahvaljujući 'suvom ujedu' – kada zmija otrovnica ujede, ali se otrov ne oslobađa. Takvi ujedi su bolni i mogu da pokažu samo lokalne simptome oko mjesta ujeda“, rekao je stručnjak za zmije Kajzer Husein. 

Ujedi zmija su izuzetno česti u Indiji. Nedavno objavljeno istraživanje pokazuje da je više od 85 odsto smrtnih slučajeva u Indiji tokom 2019. godine, bilo posljedica ugriza zmije.