Dodik.jpg

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik Milorad Dodik izjavio je večeras da će naredne godine dio cijena robe široke potrošnje biti ograničen, a cijena nekih proizvoda će biti smanjena.

Dodik, koji je na opštim izborima pobijedio za predsjednika Republike Srpske, istakao je da će naredne godine u Srpskoj biti primarno održavanje sektora javnog plaćanja, odnosno plata i materijalnih troškova, kao i da socijalna situacija bude na postojećem nivou.

On je naveo da je plan da u ruralnim dijelovima Srpske na stambene i privredne objekte budu postavljeni paneli za struju.

- Vlada Republike Srpske je u septembru ove godine povisila plate 10 odsto, linearno smo isplatili po 100 KM za sve u javnom sektoru što je dogovor sa Sindikatom - rekao je Dodik za Televiziju "Una".

On je naglasio da će cijena viška električne energije biti ponuđena investitorima za 80 evra, a tržišna je 500 evra, kako bi otvorili neki pogon što bi trebalo pokrenuti investicioni ciklus.

- Kada je riječ o hrani, Srpska je ima dovoljno, a dijelom smo naslonjeni na Srbiju i zahvalan sam vlastima ove zemlje što nas podržavaju. Gas ne koristimo puno i nećemo imati problema - dodao je Dodik.

Komentarišući odlazak stanovništva iz Srpske i BiH, Dodik kaže da sve više sreće ljude koji žele da se vrate, jer "Zapad nije više što je bio".

Govoreći o situaciji na Balkanu i u Evropi, Dodik je ocijenio da Evropa sada nema lidera kakav je bila Angela Merkel.

- Moj politički izbor jeste EU, ali je tačno da sam manji entuzijasta nego ranije. Mnogi danas u Italiji, Francuskoj, Poljskoj i u Češkoj, gdje su demonstracije, žele da izađu iz EU. Sigurno je da ne želimo da EU dominira nad nama, nego moramo biti partneri - rekao je Dodik.

On smatra da se Srbi moraju okupiti i vidjeti šta bi bio program u ovom vijeku, te da zacrtaju cilj kao što je nacionalno ujedinjenje.

- Sigurno je da Republika Srpska neće povlačiti poteze koji će dovesti do destabilizacije. Samo tražimo da se BiH vrati u ustavne okvire. Nismo nerazumni ljudi, ali je naša procjena da bi 10 zemalja, od toga šest sigurnih, priznalo nezavisnost Srpske - rekao je Dodik.