Skup kosovska mitrovica3.jpg

Srbi sa Sjevera Kosova okupili su se u centru Kosovske Mitrovice gde je održan skup zbog toga što Priština na silu sprovodi preregistraciju vozila na RKS tablice zbog čega su svi Srbi napustili kosovske institucije.

Skup u Sjevernoj Mitrovici sa koga su se čule poruka mira i da Srbi ostaju "svoj na svome" završen je pjesmom "Ovo je Srbija".

Major Nenad Đurić, suspendovani komandandir policije na KiM poručio je na skupu u Severnoj Mitrovici da "nemaju drugu zemlju i da hoće na svojoj zemlji da sade cveće koje će raširiti miris mira".

Podsjetio je na reči Patrijarha Pavla koji je govorio da "pre nego što mi sudiš uzmi moje cipele i idi njima".

Skup kosovska mitrovica2.jpg

Okupljenim građanima u Severnoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović. Stevanovićeva je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

"Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa", istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na KiM traže elementarna ljudska prava.

"Ovo je naša poruka mira, upućena međunarodnoj zajednici, ali i našim komšijama i apel da se sporazumi poštuju", napomenula je Stevanovićeva.

Skup kosovska mitrovica1.jpg

Milan Radojević, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice zahvalio se svim okupljenima i rekao da se sa skupa šalje poruka mira.

"Devet godina dali smo šansu Briselskom sporazumu, nažalost nismo uspeli. Jutros smo zvanično podneli ostavke. Naša borba se nastavlja, ona će biti samo u drugom obliku", istakao je Radojević.

Veliki broj okupljenih na mitingu nosio je srpske zastave i transparente na kojima piše:

“Svi smo mi Nenad Đurić!”

“Dosta nam je Kurtijevog terora!

Mi imamo jednu državu – SRBIJU!

Zbog naše djece – NEMA PREDAJE!

Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?

Inače, dan nakon što su svi Srbi napustili prištinske institucije situacija na severu Kosova je mirna, ali i napeta jer svi iščekuju kako će se dalje stvari odvijati.

Intoniranjem himne “Bože pravde” počeo veliki narodni skup u Sjevernoj Mitrovici, a cijeli grad je okićen srpskim trobojkama, prenosi Blic