Cvijece ducic njegos.jpeg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i pjesnikinja Zlata Kocić, dobitnica ovogodišnje Dučićeve nagrade, položili su cvijeće na spomenike pjesniku Jovanu Dučiću i Petru Drugom Petroviću Njegošu u okviru manifestacije "Dučićeve večeri poezije" koja se tradicionalno održava u Trebinju u čast velikog srpskog pjesnika.

Kocićeva je nakon polaganja cvijeća rekla novinarima da ona ovu nagradu zove svojom krunskom nagradom.

"Nagrada je bilo dosta, bile su vezane za poznate i značajne pesnike, ali ova je krunska iz nekoliko razloga. Najprije, žiri je izvanredan, a drugo ovo je moj grad i moj pesnik", istakla je Kocićeva.

Ona je naglasila da se u Trebinju osjeća lijepo, da je svaki kutak ovog grada lijep, a najvažnija je sprega pjesnika Jovana Dučića i Petra Drugog Petrovića Njegoša, istakavši da u Trebinju mogu da se gotovo svuda održavaju pjesnički susreti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju potrebno i u budućnosti održati na ovom nivou.

"Glumci čekaju od godine do godine kada će opet da dođu na Dučićeve večeri poezije, to ih ispunjava, malo je sredina koje ovakve manifestacije održavaju na ovakav način", rekao je Ćurić.

On je podsjetio da je obilježavanje Dučićevih večeri poezije počelo juče, susretom pjesnika sa učenicima trebinjskih škola, te da je akcenat ove godine stavljen na zaštitu i promociju ćirilice, što je veoma važno.

U Narodnoj biblioteci Trebinje danas je upriličena tribina "Dvije-tri riječi o ćirilici, rode", na kojoj su govorili profesor Jovan Delić, Radomir Andrić, Selimir Radulović i Živojin Rakočević.

Tribini je prisustvovala i pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković koja je izjavila novinarima da je zaštita ćirilice neprolazna, te da je to zadatak i obaveza i za budućnost.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilice prema kome je ćirilica proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

"Ovakve tribine služe onome što je cilj i svrha donošenja samog zakona, a to je apelovanje na svijest svih nas o tome koliko je važno da čuvamo svoj jezik i pismo", rekla je Đakovićeva.

U okviru manifestacije "Dučićeve večeri poezije" U Muzeju Hercegovine u 18.00 časova biće otvorena izložba "Srbija - zemlja fresaka", iz fundusa Narodnog muzeja iz Beograda, autora Bojana Popovića.

Centralni događaj manifestacije je večerašnja svečana akademija "Kod kneza na balu" u Kulturnom centru u 20.00 časova, kada će pjesnikinji Zlati Kocić biti dodijeljena Dučićeva nagrada za ovu godinu.