Cirilica2.jpeg

U Narodnoj biblioteci Trebinje danas je, u okviru Dučićevih večeri poezije, održana radionica posvećena očuvanju i promociji ćirilice, u kojoj su učestvovali učenici svih osnovnih škola u Trebinju.

Radionica je organizovana u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, a u sklopu kampanje „Čitajmo zajedno“, čiji je cilj, ove godine, ukazati na neophodnost zaštite i korišćenja ćiriličnog pisma.

Učenici su, kroz radove, čitanje i pisanje, bili jedinstveni u svojim stavovima o ćirici-jasno su poručili da je ćirilica naše pismo i najljepše pismo na svijetu, koje moramo koristiti i čuvati.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske je istakla da je resorno ministarstvo ovogodišnju kampanju „Čitajmo zajedno“ s namjerom posvetilo zaštiti i promociji ćiriličnog pisma.

„U fokusu kampanje su najmlađi, kojima ukazujemo na najljepše srpsko pismo i na važnost očuvanja i zaštite tog pisma. Ove godine smo izabrali ćirilicu kao centralnu temu kampanje zato što je u avgustu ove godine stupio na snagu Zakon o zaštiti i očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. U pitanju je zakon koji je po istovjetnom tekstu usvojen i u Srbiji, a prema tom zakonu ćirilica je proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Prema tom zakonu ali i prema međunarodnim konvencijama o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa, obaveza je da određeni element, koji je na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa, promovišemo, štitimo, čuvamo i prenosimo sa generacije na generaciju“, istakla je ona.

Raduje je što je Narodna biblioteka Trebinje i ove godine partner ministarstva u realizaciji ove kampanje.

„Ono što je najljepše jeste da su sva ova djeca, učenici osnovnih škola iz Trebinja, jako zainteresovani, da su im se radionice oslikavanja najljepšeg pisma, srpske ćirilice, dopale i da imamo kreativne radove. A to je upravo ono što je ministarstvo željelo da postigne“, navela je Tanja Đaković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je ćirilica itekako važna i da bi trebalo svi da je čuvamo.

„Grad Trebinje je maksimalno na usluzi da se usklade svi zakoni, bilo da je u pitanju republički ili lokalni nivo, da se što više koristi ovo pismo. Mi smo pokrenuli aktivnosti da reklame u Trebinju budu na ćirilici, što je moguće u većem broju , a smatramo da u narednom periodu treba da uradimo mnogo toga po tom pitanju“, rekao je Ćurić.

On je naveo da dosta toga, kada je očuvanje ćirilice u pitanju, možemo da naučimo od djece.

„Oni su zaista kreativni, divni su svi radovi, i kada vidimo kako je prelijepo ovo naše pismo, nema razloga da ga još više ne podržimo“, rekao je Ćurić.

Cirilica1.jpeg

Milosava Supić Vuković, direktorica Narodne biblioteke Trebinje je istakla da ih raduje što su opet zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS u kampanji „Čitajmo zajedno“ te da trebinjska biblioteka svakodnevno, tokom godine, kroz različite aktivnosti promoviše ćirilicu.

„Djeca su svojim kreativnim radovima, čitanjem i recitacijama ukazali na značaj ćirilice, poručili su zašto bi trebalo da koristimo ćirilicu, da pišemo ovo najljepše pismo, da naša ćirilica živi“, rekla je ona.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je Narodnoj biblioteci Trebinje, za predan rad, poklonio vrijednu knjigu „Šematizam Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske“, u želji da je što više čitalaca pročita.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS ovu tradicionalnu kampanju „Čitajmo zajedno“ organizuje već petu godinu.

Tradicionalna kulturna manifestacija u čast kneza pjesnika počela je jutros druženjem pjesnika  Mirjane Bulatović i Dejana Aleksića sa učenicima trebinjskih osnovnih škola.