JOVAN-DUCIC-V-1-min (1).jpg

Ovogodišnje „Dučićeve večeri poezije“ biće održane od 4. do 6. novembra, uz bogat kulturno-umjetnički program i dodjelu Dučićeve nagrade za 2022. godinu pjesnikinji Zlati Kocić.

Tradicionalna kulturna manifestacija u čast kneza pjesnika počeće u petak, 4. novembra, druženjem pjesnika Mirjane Bulatović i Dejana Aleksića sa učenicima i to – u 10:30 časova u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“, od 11:30 časova u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“ i od 12:30 časova u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

U Narodnoj biblioteci Trebinje od 11 časova biće održana tribina na temu „Ćirilica – najljepše pismo”, na kojoj učestvuju predstavnici ministarstva prosvjete i kulture RS i učenici trebinjskih škola.

Druženje pjesnika sa učenicima Gimnazije „Jovan Dučić“ biće održano u 18:30 časova.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 5. novembra planirano je u 10 časova polaganje cvijeća na spomenike Dučiću i Njegošu, a nakon toga od 11 časova u Narodnoj biblioteci Trebinje biće održana tribina „Dvije – tri riječi o ćirilici, rode“, na kojoj će govoriti: prof. dr Jovan Delić, Radomir Andrić, Selimir Radulović i Živojin Rakočević.

Od 18 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Srbija – zemlja fresaka“, iz fundusa Narodnog muzeja iz Beograda, autora Bojana Popovića.

Centralni događaj manifestacije je svečana akademija „Kod kneza na balu“, u subotu, 5. novembra, u Kulturnom centru, od 20 časova, kada će pjesnikinji Zlati Kocić biti dodijeljena Dučićeva nagrada za 2022. godinu.

Nagradu će Kocićevoj uručiti predsjednik Žirija za dodjelu nagrade, gradonačelnik Mirko Ćurić.

Zlata Kocić će, kao i prethodni laureati, održati besjedu o Jovanu Dučiću, a o njenom bogatom stvaralačkom opusu govoriće akademik Jovan Delić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupiće: hor „Braća Baruh“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, glumci beogradskog Narodnog pozorišta  – Biljana Đurović i Siniša Ubović, Vasa Stajkić – prvak opere Narodnog pozorišta iz Novog Sada, Vuk Zekić – solista opere Narodnog pozorišta iz Beograda, Borko Milojković – pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda i Miloš Zubac – kantautor iz Novog Sada.

I ovogodišnje Dučičeve večeri poezije biće završene tradicionalnom pjesničkom večeri „Na Dučićevom putu“ na kojoj će u nedjelju, 6. novembra, u Kulturnom centru, od 19 časova, učestvovati dvadesetak pjesnika iz RS, Srbije i Crne Gore: Radomir Andrić, Zlata Kocić, Miroslav Aleksić, Vidak Maslovarić, Mato Uljarević, Zoran Kostić, Đorđe Nešić, Selimir Radulović, Živojin Rakočević, Mirjana Bulatović, Dejan Aleksić, Gordana Boranijašević, Vera Basor i Zdravka Babić.

Pokrovitelj manifestacije „Dučićeve večeri poezije“ su Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.