Subota oktobar 202240.jpg

Temperatura vazduha na području Hercegovine je bila znatno iznad prosjeka tokom cijelog oktobra i početkom novembra, kada je zabilježena najviša temperatura u posljednjih 25 godina, rečeno je Srni u Meteorološkoj stanici Trebinje.

"Temperatura vazduha je 1. novembra u Trebinju iznosila 26,9 stepeni, Bileći i Gacku 23, Nevesinju 24 i na Čemernu 21 stepen što možemo sa sigurnošću tvrditi da je to najviša maksimalna temperatura zabilježene u posljednjih 25 godina", rekao je Peđa Palikuća iz Meteorološke stanice Trebinje.

Prema njegovim riječima, dan ranije, odnosno 31. oktobra, u Trebinju je izmjerena maksimalna temperatura vazduha od 28,8 stepeni.

Palikuća je dodao da je u oktobru na ovom području palo samo 29,4 litra kiše u četiri padavinska dana, što je mnogo manje od prosjeka za oktobar koji iznosi 177,1 litar.

On je dodao da je današnja temperatura u Trebinju 24 stepena, dok je maksimalna temperatura koja se očekuje 26 stepeni Celzijusovih.

Prema njegovim riječima, prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda su takve da će još danas i sutra biti toplo vrijeme sa visokom temperaturom, iznad prosjeka za ovo doba godine, a od petka, 4. novembra, očekuje se pogoršanje vremena i niža temperatura.