bilecko jezero kuce atv.jpg

Dugotrajna suša i izuzetno loša hidrološka godina ispraznila je hidroakumulaciju jezera Bileća. Nivo vode spustio se ispod kote 353 metra nadmorske visine, što bi moglo zaustaviti agregate na nizvodnim elektranama.

Samo u ovom mjesecu, kada se očekivalo prosječnih 160 do 180 litara padavina po kvadratnom metru, u slivu rijeke Trebišnjice, uz ljetnje temperature, palo je "siromašnih" deset odsto.

Slika gotovo praznog Bilećkog jezera bilježi se treći put od izgradnje sistema Hidroelektrana na Trebišnjici, a ova godina kao jedna od najsušnijih. Od očekivanih, prosječnih 1.600 do 1.800 litara po metru kvadratnom, u slivu Trebišnjice palo je svega 43 odsto kiše. Samo u oktobru, umjesto prosječnih 160 do 180 litara, palo je tek dvadeset.

Milan Mitrović, izvršni direktor za upravljanje sistemom HE na Trebišnjici, rekao je da je što se tiče cjelokupne godine, ovo skoro elementarna nepogoda u smislu hidrologije, jer od aprila nije zabilježen značajniji dotok.

U HE Trebinje 1, u Grančarevu, agregati mogu da rade još nekoliko dana, do spuštanja nivoa vode na 351 metar nadmorske visine. Tada će agregati morati da se zaustave.

Gordan Mišeljić, direktor HE na Trebišnjici, rekao je da je preostalo još malo zaliha koje će iskoristiti u skladu sa potrebama sistema.

Ispuštanje vode, mimo agregata, za sada nije u opciji, jer bi takav postupak zahtijevao niz složenih stručnih procedura i konsultacija sa domaćim institucijama. Meteorolozi kažu da je ovaj oktobar najsušniji u protekle tri decenije na području Trebinja. Samo jedan dan, dnevna temperatura spustila se ispod dvadeset stepeni Celzijusovih. 

Narednih dana u slivu Trebišnjice očekuju se prve značajnije padavine, ali nedovoljne da poboljšaju situaciju u akumulaciji Bileća. Tek polovinom mjeseca moguće je da se stanje poboljša i proizvodnja stabilizuje.