mitropolit amfilohija.jpg

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja danas će biti služena Sveta ahrijerejska liturgija i pomen blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju povodom dvije godine od njegovog upokojenja.

Liturgiju će u 9.00 časova služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Nakon liturgije, mitropolit Joanikije služiće pomen u kripti Hrama, tačnije u paraklisu posvećenom Svetom Amfilohiju Ikonijskom po kojem je mitropolit Amfilohije i dobio monaško ime.

U 19.00 časova u kripti podgoričkog Hrama biće održano veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, kao i dodjela nagrade "Izviiskra Njegoševa".

Tokom ove svečane večeri govoriće mitropolit Joanikije, te akademici Jovan Delić i Matija Bećković.

Duhovno-kulturna manifestacija "Dani mitropolita Amfilohija", povodom dvije godine od njegovog upokojenja, počela je u petak u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Ovu manifestaciju organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i svešteno bratstvo podgoričkog Sabornog hrama.

"Dani mitropolita Amfilohija" biće završeni 1. novembra premijerom filma o blaženopočivšem mitropolitu "Lastavice Hristove", u režiji ruske rediteljke Julije Bočarove, koji govori o mnogostradalnoj Srpskoj crkvi u Crnoj Gori kroz život slavnog episkopa - mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije rođen je na Božić 7. januara 1938. godine kao Risto Radović u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu diplomirao je 1962. godine.

Osim teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu studirao je klasičnu filologiju, a postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu.

Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka, osim svakodnevne parohijske službe, doktorira, a tezu /na grčkom jeziku/ o Svetom Grigoriju Palami brani uz najvišu ocjenu.

Potom godinu dana provodi na Svetoj Gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu Svetog Sergija u Parizu od 1974. do 1976. godine, gdje, uz ostalih pet jezika koje je savladao, usavršava i francuski jezik.

Zamonašio se 1967. godine u Grčkoj, gdje je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.

Mitropolit Amfilohije bio je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve, odmah nakon patrijarha srpskog.

Počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu dobio je u februaru 2012. godine.

Zbog mitropolitove bliskosti sa narodom, dobio je nadimak Đed ili Đedo /kao zajednički djed svim vjerujućim ljudima/, na koji se rado odazivao.

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog. Njegovi zemni ostaci sahranjeni su 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici.