Ilon mask.webp

Ilon Mask zaključio je ugovor o preuzimanju Tvitera za 44 milijarde dolara, rekao je CNN-u izvor upoznat sa situacijom. Najbogatiji čovjek na svijetu tako je došao na čelo jedne od najuticajnijih društvenih mreža na svijetu.

Njegov prvi potez bio je otpuštanje vođstva društvene mreže. Mask je smijenio izvršnog direktora Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i glavnog direktora za pravna pitanja i politiku Vijaja Gade, navode američki medije.

Mediji navode da su Agraval i Segal bili u Tviterovom sjedištu u San Francisku kada je dogovor sklopljen te da su "ispraćeni" iz zgrade. Mask je dosadašnje čelnike optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih računa na platformi, kao i da mu nisu pružili jasne argumente oko toga kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom uticajnom društvenom platformom.

Mask je na Tviteru potvrdio da je preuzimanje završeno. "Ptica je oslobođena", napisao je.

Mask je rekao da na Tviteru želi poraziti "spam botove", učiniti javno dostupnima algoritme koji određuju kako će se sadržaj prezentovati korisnicima te spriječiti da platforma postane komora za mržnju i podjele.

Želi da Tviter bude "najpoštovanija platforma za oglašavanje"

Mask je ranije danas rekao da želi da Tviter postane "najpoštovanija platforma za oglašavanje", ali je poručio i da tom akvizicijom želi "pomoći čovječanstvu".

Mask, suosnivač Tvitera Jeķ Dorsi i drugi investitori ranije su sugerisalu da žele udaljiti tu društvenu mrežu od reklama i prihode sticati pretplatama i drugim sredstvima. Sam Mask jednom je napisao "da mrzi oglašavanje". Oglašivači su stoga zabrinuti zbog Maskovog preuzimanja mreže.