monografija trebinje.jpg

Predstavljanje zvanične monografije grada Trebinja: „Trebinje – moj grad“, održaće se u petak, 28. oktobra, sa početkom u 19.00 časova, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Monografija, koja je djelo tima od 30 ljudi, biće predstavljena u hali 2, nivo A, Beogradskog sajma, na štandu Predstavništva Republike Srpske u Beogradu. O monografiji će govoriti gradski načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić i urednik monografije Božo Morić.

O  M O N O G R A F I J I

Riječ je o prvoj zvaničnoj monografiji Trebinja čiji je izdavač Grad Trebinje, kapitalnom djelu, luksuzno opremljenom i modernog dizajna, koje na 380 strana donosi priče o ovom gradu i svemu što Trebinje reprezentuje, njegovoj bogatoj prošlosti, znamenitostima, razvoju, perspektivama, zaslužnim Trebinjcima.

Redakciju monografije, koja je iz štampe izašla krajem 2020. godine, čini više od 30 saradnika – autora, priređivača, fotografa, prevodilaca, lektora i grafičkih dizajnera.

Za potrebe monografije napravljeno je više od 1.500 fotografija, od kojih je za opremu izdanja odabrano njih oko 300.

Monografiju čini osam tematskih poglavlja – od kulturno-istorijskog nasljeđa, umjetnosti, ljudi i običaja, prirodnog blaga, gastronomije, do sporta, privrede i Trebinja novog doba.

Monografija uz pomenuta tematska poglavlja o Trebinju donosi i životopise zaslužnih Trebinjaca: Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, vojvode Luke Vukalovića, arhimandrita Nićifora Dučića, Mića Ljubibratića, Luke Ćelovića, Jovana Dučića, Atanasija Popovića i Čeda Kapora.

Posebne autorske priloge o Trebinju potpisuju – gradonačelnik Mirko Ćurić, doc. dr Vladimir Parežanin, emeritus prof. dr Atanasije Jevtić, blaženopočivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski, otac Dražen Tupanjanin i scenarista Feđa Isović.

Prvo izdanje monografije „Trebinje – moj grad“, u tiražu od 300 primjeraka, nije komercijalno i služi isključivo kao poklon, za potrebe Gradske uprave, njenih ustanova i preduzeća.