Sveta petka grab1.jpg

U zubačkom selu Grab proslavljena je slava hrama Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, a Svetu liturgiju u prisustvu brojnih vjernika služio je prezviter Milan Stanjević uz sasluženje arhimandrita Isaije i nadležnog paroha protoprezvitera – stavrofora Borisa Banduke.

U svom obraćanju okupljenim vjernicima, otac Banduka je istakao da je jedan od najljepših primjera od svetih Božijih ugodnika Prepodobna mati Paraskeva.

"Današnja svetiteljka nas poziva da pođemo za Hristom, da uzmemo krst svoj vjere i pođemo za njim. Poziva nas na podvig, na molitvu, na mudrost koja nam je neophodna zbog mnogih iskušenja. Zato su pozvani svi braćo i sestre da se usavršavaju u vrlini, da dobijene darove od Boga umnožavaju, te da kroz njih projave dar nad darovima i najveći dar, a to je ljubav", rekao je otac Boris.

Sveta petka grab3.jpg

Veliki broj vjernog naroda, naročito djece, uzeo je učešće u Svetoj tajni pričešću.

Poslije Svete liturgije uslijedila je litija, a zatim se pred hramom prelomio slavski kolač.

Nakon lomljenja slavskog kolača domaćini su za sve prisutne u crkvenom domu koji je prošle godine osveštan pripremili trpezu ljubavi.

Hram u Grabu nalazi se uz magistralni put Trebinja-Herceg Novi. Temelji i kameni blokovi, ugrađeni u osnovu sa ornamentima zapisa, svjedoče da datira iz srednjeg vijeka, a možda i ranije.

Crkva je jednobrodna, pravougaona sa malom oltarskom apsidom, građena od kamenih blokova i klesanog kamena i pokrivena crijepom.

Grobljanska je oduvijek bila i oko nje se i danas sahranjuju ukopnici svih zaselaka Rupa, Graba, Ograda, Prokosa, Drenova Dola, Bojadraž Dola i Kunje Glavice.

Crkva Svete Petke dugo je bila za svoje dvije trećine zakopana u zemlji. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka otkopava se, ostaci od upokojenih oko nje se izmiještaju i uređuje se prostor i groblje. Na ulazu u groblje izgrađena je grobljanska kapela.

Sveta petka grab2.jpg