Nuklearno oruzje evropa.webp

Amerika je ubrzala raspoređivanje ubrzane verzije nuklearnog naoružanja u bazama NATO u Evropi, navodi se u diplomatskoj prepisci, izjavili su izvori portala "Politico".

Prema navodima "Politica", koji se poziva na izjave američkih zvaničnika datih tokom ovog mjeseca na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu, prebacivanje poboljšane verzije bombe B6112, koje je bilo planirano za proljeće naredne godine, sada će biti obavljeno u decembru.

Ovim potezom mijenjaju se starije verzije oružja novijim tipovima u raznim skladišnim prostorima u Evropi radi potencijalne upotrebe američkih i savezničkih bombardera te borbenih aviona.

"Politico" ističe da će raspoređenje novih vrsta naoružanja dodatno zategnuti ionako opasnu situaciju na Starom kontinentu zbog rata u Ukrajini.

NATO je prije desetak dana počeo svoju godišnju nuklearnu vježbu, a u kojoj učestvuje sedamdesetak letjelica.

Rusija je u srijedu održala nuklearnu vježbu koju je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, opisao kao simulaciju masovnog nuklearnog udara kao odgovor na sličan napad na Rusiju.

"Bilo bi čudno da se srlja sa ovim oružjem, jer se sve vrijeme govori da neće odgovoriti na sličnu situaciju sa atomskim naoružanjem", rekao je Jans Kristensen, direktor Projekta za nuklearnu informaciju pri Federaciji američkih naučnika.

Dvije osobe upoznate sa dolaskom atomskog naoružanja u Evropu potvrdile su da je ubrzano prebacivanje i da je to potvrđeno u diplomatskoj prepisci.

Visoki američki vojni zvaničnici poslali su 101. vazdušnodesantnu diviziju u Rumuniju, na granicu sa Ukrajinom, odakle bi mogli, u slučaju napada na NATO, da se uključe u sukob sa Rusijom, ali ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov kaže da bi takav potez izazvao katastrofalne posljedice.

Iako su američki političari, na čelu sa predsjednikom Džozefom Bajdenom, odbacili mogućnost da se američka vojska uključi u sukob, Antonov je istakao da je Moskva skrenula pažnju američkim političarima da su "bravurozne izjave američkih vojnih komandanata neprihvatljive".

On je, takođe, rekao da Moskva neće stajati skrštenih ruku dok Pentagon ne popravi takav rječnik.

"Nećemo tolerisati situaciju u kojoj na ruskim granicama rastu vojne prijetnje. Direktno učešće vojske SAD u borbama dovelo bi do pogubnih posljedica. Uvjeren sam da dalje zaoštravanje situacije nije u interesu Vašingtona", poručio je Antonov.

Konstantin Voroncov, zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je da bi komercijalni sateliti SAD i njihovih saveznika mogli postati legitimna meta za Rusiju, ako se umiješaju u rat u Ukrajini.

"Kvazicivilna infrastruktura mogla bi postati legitimna meta za recipročni napad. Govorim o umiješanosti komponenti civilne infrastrukture u svemiru, uključujući komercijalnu, SAD i njihovih saveznika u sukobima", naglasio je Voroncov, prenio je TASS.

Infrastrukturnim objektima u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom Ukrajine, prekinuta je isporuka struje, a tokom noći sa srijede na četvrtak izbio je požar, saopštio je Anatolij Kurtev, sekretar Gradskog vijeća.

"Imamo izvještaje o požaru. Infrastrukturnim objektima prekinuta je isporuka električne energije", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenio je TASS.

Pentagon testirao hipersonično oružje

Američka vojska i mornarica ispalile su raketu sa lansirne platforme u Virdžiniji da bi testirale komponente hipersoničnog oružja.

Ovim je testirana oprema za komunikaciju i navigaciju, kao i materijali koji mogu da izdrže toplotu koja se stvara prilikom postizanja pet puta veće brzine od brzine zvuka, navela je u saopštenju američka mornarica.

Krajem nedjelje planirano je da lansiraju još jednu raketu, čime bi okončali posljednju rundu testiranja, prenio je RT.

Hipersonična klizna vozila lansiraju se iz rakete u gornje slojeve atmosfere, a potom na putu do mete dostižu brzinu od oko 6.200 kilometara na sat.