Dodik.jpg

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina istakla je na današnjoj sjednici CIK-a da nema dileme ko je pobjednik za nivo predsjednika Srpske nakon kontrolnog brojanja, a to je Milorad Dodik.

- Treba mu ići u prilog ovo kontrolno brojanje da se utvrdi činjenično stanje. Cijeneći da su svi oni koji tvrde da su pokradeni, nakon ponovnog kontralnog glasanja trebaju priznati poraz i čestitati pobjedniku - rekla je Bjelica Prutina.

Istakla je da je utvrđena narodna volja.

Izvještaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen na današnjoj 73. sjednici.

Utvrdili smo rezultate izbora za cijelu BiH i ne znam koliko puta ponovo da brojimo, naći ćemo istu situaciju. I da poništimo rezultate, ponovo nam se isto može desiti, rekla je danas član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić na sjednici Komisije.

- Najbitnije je da li se volja birača prepravljala, a ja iz ovih nalaza nisam vidjela da nešto ukazuje na to - rekla je ona.

Hadžiabdićeva je rekla da je izborni proces obilježen nizom manjakovosti, koje se pretežno odnose na tehničku prirodu, te da su obrasci bili najproblematičniji aspekt.

- Bilo je mnogo problema sa pronalaskom materijala i uopšteno jako puno problema sa kontrolnim brojanjem. Naše kontolno brojanje je utvrdilo izbornu volju za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i, pored haosa sa materijalom, ono što smo pronašli mogu biti utvrđeni rezultat za izbore - istakla je ona.