porodiliste nevesinje.jpg

Nevesinjska bolnica je za nekoliko godina postala zaista savremena ustanova, onako kako je i najavljivano prilikom njenog otvaranja, a njeno porodilište postalo je zaštitni znak ovoga gradića koji broji svega oko 13.000 stanovnika.

Iako je, odmah nakon što ju je kao zadužbinu sagradio pokojni Mihajlo Labalo, srpski iseljenik u Ameriku, ova ustanova bila opremljena savremenom tehnikom, ono što joj je udahnulo život bili su požrtvovano, ali i stručno medicinsko osoblje, sa Odjeljenjem porodilišta, koje u malom gradiću iz godine u godinu izaziva "bebi bum".

Samo proteklog mjeseca je u ovom porodilištu, koje je postalo centar istočne Hercegovine i dobrih vijesti iz ove regije, rođena 21 beba i to 15 dječaka i šest djevojčica, a porodilje, ne samo iz Hercegovine, već i iz regiona, dolaze upravo ovdje samo zbog porođaja.

I dok je u porodilištu u Trebinju, sa više od 31.000 stanovnika, u protekloj godini rođeno ukupno 208 beba, u više nego duplo manjem Nevesinju taj broj je oko 250 beba.

Doktor Ranko Kokotović, ginekolog, koji je i načelnik nevesinjskog porodilišta, kaže da oni čine jedan mali tim, u kome, pored njega, ordinira i doktor Žarko Tamindžija, kao i šest babica, tako da im nedostaje medicinskog kadra, ali i pored toga, djeluju toliko dobro da i one žene koje u svojim gradovima imaju porodilišta dolaze u Nevesinje.

Trebinjske porodilje uglavnom odlaze u Nevesinje zbog epiduralnog porođaja, čije se uvođenje godinama najavljuje u porodilištu u Trebinju, gdje ga još nema, dok se u nevesinjskoj bolnici epidural radi već godinama.

Načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Trebinje Anđelka Sovtić misli da je to trend.

"Ja mislim da je to neki trend. Svi mi tako pratimo neke trendove, pa se vremenom vraćamo na početnu stavku, odnosno Trebinje. To je moje mišljenje, ali opet, porodilje i trudnice najbolje znaju zbog čega to rade", kaže Sovtićeva.

Ona kaže da ne zna koliko se epidural uspijeva svuda sprovesti, jer, kako kaže, dok se za dva sata stigne iz Trebinja u Nevesinje, nije sigurna koliko se epidural može sprovesti.

Doktor Kokotović, međutim, ne zna tačan recept za toliku popularnost, ali objašnjava da se cjelokupan kadar odjeljenja trudi da pacijentkinje zaista budu zadovoljne, bez problema se rade epiduralni porođaji i različite vrste operacija savremenim metodama.

"Mi smo malo porodilište u kome smo prošle godine obavili nešto oko 250 porođaja i to porodilja iz svih opština istočne Hercegovine, pa čak imamo i porodilja iz drugih regija Republike Srpske, obično naših Nevesinjki koje dođu kod nas na porođaj, ali imamo i porodilje iz Sarajeva, kao i iz Crne Gore, poput jedne Crnogorke kojoj je liječen sterilitet, pa smo je ovdje operisali i ona je poslije došla i da rodi kod nas", kaže doktor Kokotović.

Naglašava da odlično sarađuju i sa ženama koje zbog određenih anomalija imaju probleme sa sterilitetom, a koje nakon operacija bez problema postaju majke, u čemu im pomažu i gostujući doktori.

Napominjući da su nakon izgradnje bolnice dobili zaista komforan, novi prostor, doktor Kokotović dodaje da im je Vlada Republike Srpske obezbijedila i adekvatnu, modernu opremu, ali se i osoblje trudi da pacijentkinjama pruži što bolju i kvalitetniju uslugu, pa je u ovu ustanovu još prije osam godina počeo dolaziti dr Luka Anđelić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Beograda.

"Počeli smo da radimo endoskopske operacije, laparoskopije i histraskopije, pa sam i ja u samom početku počeo da radim te zahvate i danas veliki dio tih operacija radim samostalno", nastavlja dalje Kokotović, dodajući da tako ovdje na operacije dolaze pacijentkinje iz cijele Republike Srpske, Federacije BiH i crnogorskog dijela regiona koji gravitira Hercegovini.

Nedostatak kadra

Budući da je ovo odjeljenje zaista dobro uređeno i opremljeno, očekuju i veći broj operacija i ginekoloških zahvata, za šta će im biti potrebno i više kadra, jer šest babica i dva ljekara nisu dovoljni za veći obim posla, iako imaju jednog ljekara na specijalizaciji koji bi trebalo da im se pridruži početkom sljedeće godine.