Pomracenje sunca trebinje.jpg

Učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Policama danas su kroz teleskop sa solarnim filterom Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/ gledali djelimično pomračenje Sunca, a ova pojava trajala je od 11.24 do 13.34 časova.

Ova pojava se dešava kada Mjesec, u svom kretanju oko Zemlje, zakloni dio ili cijelo Sunce. Razlikuju se potpuno, prstenasto i djelimično pomračenje Sunca. Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tijela, Mjesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje, a ponekad je dovoljno veliki da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca.

Djelimična pomračenja se vide sa veće površine Zemlje, a kada je potpuno pomračenje vidi se samo sa veoma malog dijela naše planete, tj. u područjima preko kojih prelazi centralna sjena pomračenja.

Nastavnik fizike u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" Dobroslav Slijepčević je sa svojim učenicima posmatrao djelimično pomračenje Sunca i objašnjavao na licu mjesta ovu pojavu.

"Djeci, a i odraslima, ovo je jedinstvena prilika da kroz teleskop posmatraju ovu pojavu. Trebinje je jedno od rijetkih mjesta u Republici Srpskoj, a i u BiH gdje su svi zainteresovani mogli da vide ovu pojavu", naglasio je Slijepčević.