radovi trebinje4.jpg

Odjeljenje za komunalno-inspekcijske poslove nastavlja za nizom projekata širom grada. Potvrdio je to u razgovoru za TrebinjeLive.info načelnik ovog gradskog Odjeljenja Spasoje Radović, navodeći da se trenutno po njihovom nalogu izvode radovi na novoj javnoj rasvjeti, uklanjanju grafita sa fasada stambenih zgrada i drugih objekata od javnog značaja, postavljanju zaštitnih ograda, uređenju pješačkih staza, farbanju stubova javne rasvjete, sadnji novog cvijeća, promjeni dotrajalih saobraćajnih znakova, obilježavanju horizontalne saobraćajne signalizacije...

Radović je istakao da je u toku uklanjanje grafita na širem gradskom području naselja Tini, Mokri Dolovi, Police, Bregovi, Gorica, Hrupjela, Zasad, Rastoci.

radovi trebinje1.jpg

"Ulica Trebinjskih brigada je dobila sasvim drugačiji izgled. Većina grafita po fasadama zgrada je uklonjena. Ista je situacija i u naselju Tini, Bregovima, Mokrim Dolovima. Zahvaljujem se predstavnicima svih mjesnih zajednica koji su podržali ovaj projekat i koji učestvuju u njegovoj realizaciji", naveo je Radović.

On je istakao da se u isto vrijeme izvode i radovi na uređenju nekoliko pješačkih staza u gradu. Već su urađene stepenice u naselju Police i na tom dijelu će uskoro biti postavljena javna rasvjeta, a u narednom periodu počinje i izgradnja stepenica od kuće Kosića do Hrupjela", istakao je Radović.

spasoje radovic.jpg

Prema njegovim riječima, postavljena je i zaštitna ograda uz trotoar u ulici Doktora Levija, prema Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Policama, te  urađena podzida ispod stambenih zgrada u istoj ulici koja je počela da se urušava.

"Tu smo imali dugogodišnji problem sa nedostatkom zaštitne ograde uz sami trotoar. Sada su djeca dosta bezbjednija jer smo i ovaj problem riješili", naveo je Radović, ističući da je u toku i farbanje stubova javne rasvjete i ranije ostavljenih ograda na širem području grada.

radovi trebinje3.jpg

Radović kaže i da su po nalogu Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove radnici preduzeća "Komunalno" počeli sa jesenjom sadnjom cvijeća.

"Biće zasađeno oko 13.000 sadnica različitog cvijeća koje su proizvele trebinjske porodice Prtilo i Bulut", dodao je Radović.

sadnja cvijeca trebinje jesen 2022.jpg

U isto vrijeme, završeno je postavljanje novog mobilijara - klupa i kanti za smeće na više lokacija u gradu, a ovaj projekat biće nastavljen i u narednom periodu. Osim toga, radi se i na promjeni postojećih rasvjetnih tijela LED tijelima.

"U ovoj godini promijenićemo ukupno oko 2.000 rasvjetnih tijela. Očekujem da ovaj projekat, sa novih 3.000 rasvjetnih tijela, završimo u 2023. godini. Samo na računima za električnu energiju uštedićemo nekoliko stotina hiljada maraka na godišnjem nivou koje će se moći iskoristiti za nove investicije", istakao je Radović.

rasvjeta trebinje (2).jpg

Ovo Odjeljenje ima u planu i označavanje biciklističkih staza kao što to rade veliki gradovi širom Evrope, a prva dionica pilot projekta biće urađena u ulici Vojvode Stepe Stepanovića.

Radović je naveo i da je ovo Odjeljenje uz podršku gradonačelnika Mirka Ćurića uspješno započelo projekat izgradnje novog azila za pse, koji će se nalaziti u Zgonjevu i koji će biti izgrađen po standardima neophodnim za jedan ovakav objekat.

"Projekat je vrijedan oko 510.000 KM, a zajednički ga finansiraju britanska organizacija "Network for Animals" i Grad Trebinje. Predviđeno je da radovi budu završeni u roku od 90 radnih dana.

azil trebinje.jpg