Calasan 2.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je održana promocija knjige „Gramofon na jednu noć“, autorke Tatjane Ćalasan iz Podgorice.

Ćalasan kaže da je ovo njena prva pjesnička zbirka, nastala tokom pandemijske 2020. godine, a grupisana je u 12 vinila koji simboliziraju mjesece u godini, na kojim se nalazi ukupno 166 songova.

„Zbirka jeste zapisana tokom pandemije, ali to su utisci i lirski zapisi u srcu i glavi koji su se razvijali sigurno 10-tak godina unazad. Moja odluka da se malo zabavim u pandemiji, jer sam bila kao i svi ostali zatvorena u četiri zida. Ideja je bila da hronološki zapisujem osjećanja koja se kovitljaju u meni i tako je nastala ova zbirka poetskih zapisa, odnosno pjesme bez rime. Tako da se čitalac može i zabaviti, nasmijati, rastužiti i rasplakati. Pjesme refelektuju svu lepezu emocija koje čovjek ima i na dnevnom nivou, a koga prate i kroz cijeli život“, istakla je Ćalasan.

Ona je dodala da je „Gramofon na jednu noć“ putovanje kroz muziku, jezik i književnost reflektovano u njenom unutrašnjem svijetu.

„Pjesme su posvećene mojoj najvećoj ljubavi, zatim malo manjim ljubavima. U knjizi se nalazi dosta inspirativnih ljudi iz književnosti, umjetnosti i muzike, kako ih ja doživljavam i kako su oni uticali na moj život. Pjesme su posvećene i mojim dragim ljudima, jedan konglomerat pjesma posvećenih njima“, rekla je Ćalasan.

Calasan 1.jpg

U programu su učestvovali i učenici Srednje muzičke škole i Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja: Marina Mučibabić, Milica Makitan, Vedrana Bokun i Anđela Joksimović.

Učenica Anđela Joksimović koja je večeras recitovala stihove, kaže da je poezija pjesnikinje Tatjane Ćalasan jako interesantna, bavi se nekim novim temama koje su približne srednjoškolcima.

„I to se sviđa mlađoj publici, što je i cilj da postaknemo mlade da što više čitaju poeziju“, navela je Joksimović.

Tatjana Ćalasan je rođena u Zenici, na doktorskim je studijama u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, studijski program za germanistiku. Trenutno radi kao predavač i prevodilac za njemački jezik u Podgorici.