Putin erdogan.jpg

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je postigao dogovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o gasnom čvorištu. On je na sastanku svoje Stranke pravde i razvoja u turskom parlamentu rekao da Evropa može da koristi ruski gas preko Turske.

Erdogan je napomenuo da Evropa trenutno razmišlja kako da osigura energetsko snabdijevanje tokom sljedeće zime, ali da Turska nema takav problem.

„Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem posljednjem sastanku sa Putinom saglasili smo se da napravimo gasno čvorište u Turskoj. Kao što je on saopštio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske“, istakao je Erdogan.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen upoznala je ranije danas poslanike
Evropskog parlamenta s prijedlozima za smanjenje cijena gasa koje je Komisija objavila u utorak, a o kojima će se razgovarati na predstojećem samitu EU, a nakon toga ministri energetike na svom sastanku 25. oktobra.

Komisija je predložila paket mjera koje predviđaju zajedničku kupovinu gasa, uvođenje mehanizma za ograničavanje cijena na berzi gasa, nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture i solidarnost među državama članicama, uz kontinuirane napore za smanjenje potražnje za gasom.