sarovic-borenovic-trivic-vukanovic.jpg

Predsjednik PDP Branislav Borenović poručio je da je u prvih nekoliko dana nakon kontrolnog brojanja glasova potvrđeno da je u brojnim mjestima širom Republike Srpske bilo krađe glasova, a danas je i zajedno sa Mirkom Šarovićem i Nebojšom Vukanovićem podnio krivičnu prijavu u Tužilaštvo BiH.

- Nenormalne nepravilnosti na skoro 80 posto prebrojanih glasova, mi ih zovemo jednom riječju krađa. Mi smo opravdano došli i dostavili krivičnu prijavu na bazi čega mi tražimo istragu. Na osnovu člana 214. Krivičnog zakona BiH podnosimo krivičnu prijavu protiv Dodika i onda spisak još više od 100 krivičnih lica u skladu sa dokazima – kazao je između ostalog Borenović, piše Bosnainfo.

Mirko Šarović, lider SDS, nakon izlaganja Borenovića kazao je kako je sada na djelu pravosuđe i da je ovo ozbiljan trenutak da se poduzmu konkretni koraci pravde i da vjeruje u brzu reakciju nadležnih.

– Vjerujemo u brzu reakciju. Radi se o organizovanom kriminalu neviđenih razmjera. Mislim na SNSD i zavisno od veličine sredine išlo se da se promijeni izborna većina na štetu Jelene Trivić – kazao je Šarović.

Naglasio je kako će istrajati u svojoj namjeri.

– Zar vi mislite da će neko ispoštovati građane ako je krao na izborima. Zašto ne prebrojati glasove za člana Predsjedništva BiH, Skupštine itd – istakao je Šarović.

Smatra kako trebamo dati šansu pravdi, sve su opcije otvorene i ponovio kako neće stati na ovome.

Vukanović je kazao kako su pravosudne institucije “protočni bojler za krivične prijave”.

– Kako je moguće da se država raspada od kriminala ali pravosuđe, sud i Tužilaštvo ništa ne rade. Nevjerovatno je da SIPA, MUP RS nisu uhapsili nekoga zbog krađe glasova – tvrdi Vukanović.

Poručio je kako ne vjeruje bilo kojoj pravsoudnoj instituciji u BiH sve dok se ne udalje ljudi koji su savjetnici Tegeltije i Dodika i uz saučesništvo međunarodnih institucija.

Vukanović je mišljenja kako je BiH protektorat međunarodne zajednice.