putin i lukasenko.jpg

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će Bjelorusija i Rusija raspoređivanjem zajedničke vojne sile odgovoriti na "pogoršanje napetosti" na zapadnim granicama, javlja u ponedjeljak državna agencija Belta.

Lukašenko je rekao da će dvije zemlje rasporediti regionalnu vojnu jeidnicu. Snage je počeo povlačiti prije dva dana, po svemu sudeći, nakon eksplozije na Krimskom mostu koji su izgradili Rusi kako bi se povezali sa Krimom.

"Zbog pogoršanja stanja na zapadnim granicama (rusko-bjeloruske) Unije, počeli smo raspoređivati regionalnu jeidnicu Ruske Federacije i Republike Bjelorusije", objavio je Lukašenko na sastanku s čelnicima za bezbjednost, javlja Belta.

Ruske snage koriste se Bjelorusijom za slanje vojske i opreme u sjevernu Ukrajinu od početka specijalne vojne operacije na Ukrajinu 24. februara.

Lukašenko je optužio Ukrajinu da priprema napad na Bjelorusiju i objasnio da će zato Minsk rasporediti rusko-bjeloruske jeidnice.

On nije naveo u kojim će područjima te zajedničke jedinice biti raspoređene, dodaje agencija AFP.

"Ne računajte na veliki broj vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije. Ali to će biti više od 1.000 ljudi", rekao je Lukašenko.

On je rekao da Ukrajina ne samo da raspravlja već planira udare na teritoriju Bjelorusij.

"Moj odgovor je bio jednostavan: 'Recite ukrajinskom predsjedniku i ostalim luđacima da će Krimski most izgledati kao šetnja po parku ako svojim prljavim rukama dotaknu i metar naše teritorije'", poručio je Lukašenko.