osvestanje crkve svete tekle orasje zupci trebinje6.JPG

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je danas novosagrađeni hram posvećen Svetoj prvomučenici Tekli u selu Orašje na Zupcima.

Vladika Dimitrija je rekao da su naši preci u svom srcu nosili Gospoda Isusa Hrista i da su tako imali želju, volju, blagoslov i inspiraciju da podižu hramove i zadužbine, izlijevajući u njih svu svoju duševnu ljepotu.

"Njihova duševna ljepota se tu materijalizovala i kada dođemo u te hramove imamo osjećaj kao da smo se vratili svojoj kući. Tako danas ja imam taj osjećaj kada sam došao u ovaj hram koji su podigle vrijedne ruke, ljubav i vjera ovog naroda. Neka sada vaša sloga i zajedništvo održavaju ovaj hram, da on bude istinski hram Božiji, jer je naš Bog na krstu poželio da svi živimo zajedno, u ljubavi i smirenju jednih prema drugima", rekao je vladika Dimitrije.

On je u besjedi kazao da će djeca biti onakva kakvi budu njihovi roditelji, te da je zato veoma važno da svaki čovjek zadrži svoje biće i snagu da bude bolji  i da tako da primjer svojim potomcima.

osvestanje crkve svete tekle orasje zupci trebinje5.JPG

Paroh protojerej-stavrofor Boris Banduka zahvalio sve svim ljudima i institucijama koji su pomogli izgradnju ovog hrama, uz posebnu zahvalnost Ratkovićima koji su u radni kraj došli iz Kraljeva, Karlovca i sa Kozare.

On je naveo da je novi hram sagrađen u neposrednoj blizini temelja ranohrišćanske crkve Svete prvomučenice Tekle iz perioda između trećeg i šestog vijeka, koji su porušili Turci u drugoj polovini 19. vijeka, što su potvrdila i arheološka istraživanja koja je 2000. godine počeo arheolog Aleksandar Ratković.

U Orašje je povodom današnjeg svečanog događaja stigao Zoran Ratković, potomak Ratka Ratkovića koji se u drugoj polovini 18. vijeka sa Zubaca doselio u selo Cvetke pored Kraljeva, na lijevu obalu rijeke Zapadna Morava.

osvestanje crkve svete tekle orasje zupci trebinje2.JPG

"Doselila su se tri rođena brata, jedan u selo odakle sam ja, a dvojica u neposrednu blizinu Mrčejevaca. Ja sam sedma generacija Ratkovića iz Cvetke. Ima nas po cijelom svijetu i svi smo porijeklom sa Zubaca", rekao je Ratković.

Kazao je da je prvi put na Zupcima bio prije šest godina, ali da se u njegovoj kući s koljena na koljeno prenosi da su porijeklom iz Hercegovine.

"Ako zaboravimo korijene - nema ni budućnosti. To prenosim i mlađim pokoljenjima da znaju ko im je bio djed i odakle su. To je veoma važno. Ovdje se osjećamo kao svoji na svome", poručio je Ratković.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi Guslarskog društva "Bijela Gora" i Ansambla nacionalnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja.

osvestanje crkve svete tekle orasje zupci trebinje7.JPG

Inicijativa za izgradnju novog hrama zvanično je pokrenuta krajem prošle godine, a već u martu 2022. je vladika Dimitrije osveštao temelje budućeg hrama.

osvestanje crkve svete tekle orasje zupci trebinje1.JPG

osvestanje crkve svete tekle orasje zupci trebinje3.JPG

osvestanje crkve svete tekle orasje zupci trebinje4.JPG