Krim most eksplozija.jpg

Požar na mostu koji povezuje Krim sa kopnenim dijelom Rusije, izazvan je automobilom bombom, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet, prenose ruske agencije, dodajući da je drumski dio Krimskog mosta oštećen.

Na Krimskom mostu eksplodirao je jutros kamion, zbog čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom na vozu koji je u tom trenutku tuda prolazio, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet, prenosi TASS.

“Kamion koji je dolazio sa Tamanskog poluostrva eksplodirao je danas u 6.07 sati na drumskom dijelu Krimskog mosta, usljed čega su se zapalile cisterne sa gorivom na vozu koji je saobraćao u pravcu Krimskog poluostrva“, precizira se u saopštenju.

Usljed eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dijela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpjeli nikakva oštećenja.

Prethodno su lokalne ruske vlasti saopštile da u incidentu nema povrijeđenih.

“Cisterna za gorivo u zadnjem dijelu teretnog voza se zapalila, lokomotiva i nekoliko automobila iza nje odvezeni su do željezničke stanice u Kerču. Procedura za reagovanje u vanrednim situacijama je u toku. Uzroci incidenta se utvrđuju", navodi se u saopštenju pres službe Krimske željeznice.

Neimenovani stručnjak za eksplozive, kojeg je kontaktirao BBC, rekao je da eksploziju i požar na Kerčkom mostu vjerovatno nije uzrokovao projektil.

– Ne vidi se konkretno mjesto udara i fragmentacijska šteta na površini mosta, što sugeriše da nije korišteno oružje koje je udarilo iz vazduha – izjavio je.

Prema njemu, uzrok eksplozije mogao bi biti “dobro planiran napad”, ali na samome mostu.

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da su za eksploziju na Krimskom mostu odgovorni „ukrajinski vandali“.

„Uspjeli su svojim krvavim rukama da se domognu Krimskog mosta. Imaju sad čime da se pohvale – za 23 godine koliko su rukovodili poluostrvom nisu uspjeli ništa da izgrade vrijedno pažnje, a sad su uspjeli da unište dio mosta“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, „smrt i uništenje je jedino što im polazi za rukom i to je suština aktuelnog kijevskog režima“.

Sa druge strane oglasio se ruski senator Aleksandar Baškin koji je rekao da će bez ikakve sumnje Rusija odgovoriti na adekvatan način, a čak i asimetričan, na „drski napad na Krimski most“.

„Nemojte ni da sumnjate, Ministarstvo odbrane i druge institucije će dati adekvatan, smišljen, ili čak asimetričan odgovor na ovaj drski napad“, kazao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom.