Sds.jpg

Najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj, SDS, koju mnogi i danas smatraju državotvornom političkom partijom i nekadašnjim narodnim pokretom koji je najzaslužniji za stvaranje Srpske, ponovo je ostvarila loš izborni rezultat i nalazi se pred smjenom još jednog predsjednika stranke.

Iako je sadašnji predsjednik SDS, Mirko Šarović, poslije nesumnjivog izbornog debakla u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH odbio da konkretno odgovori na naše pitanje da li će podnijeti ostavku nakon poraza od Željke Cvijanović, odlično obaviješteni izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde nam da su Šarovićevi dani na čelu stranke “odbrojani”, te da se, prema njihovim riječima, najkasnije početkom sljedeće godine treba očekivati izbor novog predsjednika SDS.

– Šarović najvjerovatnije neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke prije nego što CIK donese konačnu odluku o regularnosti proteklih izbora. U svakom slučaju, nakon što je ubjedljivo poražen od Cvijanovićeve na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, Šarovićev ostanak na čelu SDS nije moguć. Već u februaru ili martu sljedeće godine dolaze redovni izbori u SDS i ukoliko Šarović prije toga ne podnese ostavku, sigurno će tada doći do smjene na čelu stranke – otkrivaju izvori Srpskainfo.

Izborni potop

Inače, još jedan izborni potop SDS, posebno njihovog kandidata za jednu od najvažnijih inokosnih funkcija, u javnosti je ponovo pokrenuo pitanje da li će stranka, koja je do prije 15-ak godina “vedrila i oblačila” na ovdašnjoj političkoj sceni, ikada više moći da se oporavi i makar približi starim danima “slave”.

Mnogi smatraju da je glavni krivac za “razbijanje” SDS i dovođenje nekada najsnažnije političke strane u Srpskoj u status vječitih opozicionara nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je za vrijeme svog mandata smijenio i iz političkog života isključio na desetine najistaknutijih stranačkih funkcionera i nosioca vlasti na nivou Srpske i BiH koji su bili iz SDS.

Greške u koracima

S druge strane, prema mišljenju Cvijetina Milivojevića, političkog analitičara i direktora PR agencije “Pragma” iz Beograda, SDS već godinama pravi stratešku “grešku u koracima”. On smatra da je sunovrat SDS, kao značajnog političkog faktora u Srpskoj, počeo onda kada se ta stranka odrekla uloge nacionalnog političkog pokreta, koji je najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

– Još u vrijeme kada se na čelu SDS nalazio Mladen Bosić, ta stranka je počela da pravi otklon od politike koju je zastupala u vrijeme kada je percipirana kao nacionalni pokret srpskog naroda u BiH. Od takve politike SDS nije odstupio sve do danas, iako je jasno da im nova uloga ne stoji i da, šta god radili, ne mogu da od sebe prave nešto što nisu. To je glavni razlog za poraze koje doživljavaju već godinama – smatra Milivojević.

On ističe da su na “upražnjeno mjesto” nacionalne stranke Srba s ove strane Drine vješto uskočili SNSD i Milorad Dodik, a da se SDS, prema njegovim riječima, do danas nije pretjerano trudio da nešto promijeni po tom pitanju.

– Jednostavno, ne možete se predstavljati niti pokušavati da budete nešto što niste. SDS se i dalje u značajnom djelu javnosti percipira kao nacionalna stranka, koja je stvarala Republiku Srpsku, a njeni vodeći ljudi u zadnje skoro dvije decenije stalno su pokušavali da od stranke naprave nešto što ona nije. Kao da se stide njene prošlosti, a to birači ne zaboravljaju – kaže Milivojević.

ČEKA SE OSMI PREDSJEDNIK

Mirko-Sarovic.jpg

Od početka devedesetih godina prošlog vijeka, kada je poslije kraja jednopartijskog sistema došlo do formiranja brojnih političkih stranaka u Republici Srpskoj i BiH, SDS je apsolutni rekorder po broju smjena na čelu stranke.

Nakon što je prvi predsjednik SDS, Radovan Karadžić, zbog optužbi za ratne zločine morao da odstupi sa čela SDS, na čelu te partije smjenjivali su se Aleksa Buha, Dragan Kalinić, Dragan Čavić, Mladen Bosić, Vukota Govedarica. Sedmi predsjednik SDS, Mirko Šarović, na tu funkciju izabran je krajem juna 2019. godine.