Sahrana ubijenih u pridvorcima2.jpg

Na groblju u Podgljivlju jutros su, u novoizgrađenu zajedničku grobnicu sa spomen-obilježjem, položeni posmrtni ostaci pridvoračkih mučenika, koji su odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve proglašeni svetim.

Konačan smiraj, nakon 81 godinu, našli su mošti svetih pridvoračkih mučenika Lazara Kukurića, Jova Madžara, Boža i Milorada Pidžule, Đorđa i Blagoja Ćurića i Alekse Sokolovića.

Posmrtni ostaci još šest ubijenih smiraj su ranije našli u porodičnim grobnicama.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom eparhije, a polaganju posmrtnih ostataka, pored potomaka ubijenih i brojnih građana Trebinja, prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak.

Sahrana ubijenih u pridvorcima4.jpg

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je nakon službe da se ovi preci, koji su postradali nevino i časno samo zato što su bili Hristovi i pravoslavni, nisu postidjeli kad su došli pred lice Božije.

"Tako i mi da živimo, da se ne bojimo ničega osim grijeha", rekao je vladika Dimitrije koji je istakao da je ljudska sloboda u tome da se svoj krst nosi dostojno ljudskog obraza i časti.

Željko Šakota, potomak stradalog Boška Šakote, rekao je novinarima da je su mu danas osjećanja pomiješana, da je tužan što se 81 godinu čekalo, ali je srećan što je spomenik napokon podignut i zahvalan je svima koji su tome doprinijeli. 

Mirko Ćurić rekao je da je ovaj događaj najznačajniji za porodice i potomke stradalih, navodeći da je grad izdvojio značajna sredstva iz budžeta za izgradnju spomenika.

"To su ugledni domaćini koji su stradali samo zato što su bili Srbi. Ništa drugo nisu imali kao krivicu", rekao je Ćurić i dodao da to treba da pamti ova, ali i mlađe generacije.

Sahrana ubijenih u pridvorcima5.jpg

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da su danas, poslije više od 80 godina, posmrtni ostaci pridvoračkih mučenika dostojno sahranjeni.

Banjak je podsjetio da je u julu 2019. godine na ovom lokalitetu izvršena ekshumacija ostataka stradalih u Pridvoračkoj jami, a uzorci njihovih kostiju su upućeni u Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske.

"U međuvremenu, smo izradili projekat, zatim prvo izgradili kriptu, potom spomenik, a prije nekoliko mjeseci u čeoni dio spomenika ugrađen je mozaik. Konačno, nakon tačno 81 godine kosti su položene ponovo u ovu grobnicu, na mjestu gdje su prvobitno počivale", rekao je Banjak.

Sahrana ubijenih u pridvorcima1.jpg

Polaganje posmrtnih ostataka pridvoračkih mučenika u novoizgrađenu grobnicu organizivali su Grad Trebinje, Crkvena opština Trebinje i potomci pridvoračkih mučenika.

U Pridvorcima ustaše su u noći 23. na 24. jun 1941. godine ubile i u jamu bacile 13 Srba. Sa mjesta stratišta trojica Srba uspjela su da pobjegnu i upozore ostalo stanovništvo.

Na inicijativu potomaka stradalih Srba iz Pridvoraca 2006. godine podignuta je spomen-kapela uz Pridvoračku jamu.

Sahrana ubijenih u pridvorcima3.jpg