dan oslobodjenja trebinje 78 godisnjica2.JPG

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma od 1941-1945. godine danas je u Trebinju obilježen 4. oktobar Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu.

Sa ovog mjesta je poručeno da antifašizam i borba za humaniji i pravedniji svijet ne mogu niti smiju imati alternativu.

Rajko Ćapin, predsjednik SUBNOR-a je istakao da su borci pali u borbi protiv fašizma stvorili slobodu i vjeru u bolje sutra.

Napomenuo je da je Trebinje ponosno na preko 4.500 boraca, koji su učestvovali u NOR-u, od kojih je bilo 12 narodnih heroja i preko 200 nosilaca partizanske spomenice.

„Širom ratišta Jugoslavije život je izgubilo 819 boraca sa područa Trebinja dok su ratni vihor i zločinačka ruka odnijeli 874 života nedužnih građana“, rekao je Ćapin.

Dodao je da je neophodno mladim ljudima umjesto govora mržnje, netrpeljivosti, netolerancije i nerazumijevanja svake vrste, ponuditi alternativu.

dan oslobodjenja trebinje 78 godisnjica1.JPG

Nakon dvodnevnih borbi, 4. oktobra 1944. godine, borci slavnih partizanskih jedinica u okviru Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade, oslobodili su Trebinje.

Cvijeće na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, položile su delegacije SUBNOR-a, Grada Trebinja, Socijalističke partije, UABNOR-a iz Stoca i Mostara te potomci i poštovaoci žrtava fašizma.