jelena-trivic-izborna-noc-izbori-15-872x610.jpg

Svi znamo kako su se sinoć osjećali građani Republike Srpske kada su imali dvije oprečne informacije o tome ko se nalazi u prednosti za poziciju predsjednika Srpske, izjavio je za RTRS politikolog Vojislav Savić.

Savić je naglasio da je "jutros kada imamo oko 85 odsto prebrojanih glasova i razliku od 30.000 za Milorada Dodika očigledno da je to razlika koja je nedostižna u tom procentu jer se radi o zvaničnim podacima CIK-a".

- Mislim da to pokazuje jednu veliku neozbiljnost štaba PDP-a, njihovog sinoćnjeg ekstatičnog reagovanja, izlaska na ulicu i na neki način navođenje ljudi na ponašanje koje nije adekvatno u takvim prilikama i koje je moglo da dovede do nekih neželjenih posljedica. Mislim da cijela javnost u Srpskoj treba da se u narednim danima nekako postavi prema svemu tome i da se u budućnosti više takve stvari ne mogu događati - poručio je Savić. 

Savić je naglasio da "političari koji se tako ponašaju moraju da snose javnu odgovornost i za svoju riječ, za težinu svojih riječi i za one posljedice koje je to moglo da izazove jer znamo da je bilo takvih proslava i u drugim gradovima".

- Ne dao Bog da je druga strana izašla da slavi, mogli smo da imamo neke vrlo neželjene scene, a to ne doprinosi ničemu - poručio je Savić.

Savić smatra da "opozicija trenutno pravi alibi za nepriznavanje rezultata".

- Međutim to je scenario koji smo već vidjeli 2018. godine pa su opet svi došli u skupštinu i prihvatili svoje mandate. Mislim da će u tim tenzijama proteći naredni period. Sada kada je sasvim izvjesno da je Milorad Dodik novi predsjednik Republike, da je Željka Cvijanović novi srpski član Predsjedništva BiH ostaje samo da vidimo da li su sve stranke koje su očekivale da prieđu cenzus prešle cenzus. Onda ostaje proces formiranja vlade, da vidimo ko ulazi u novu vladu, ko ne ulazi i to je otprilike onaj malo zanimljiviji dio kad izuzmemo ovu lošiju stranu, da tako kažem, izbora i taj sinoćnji ekces sa proglašavanjem pobjednika - rekao je Savić.