Promocija knjige bata sarovica trebinje12.jpg

U Muzeju Hercegovine otvarena je izložbe slika i održana promocija knjige "Imaš li ti nešto sa ovim" autora Dobroslava Bata Šarovića.

Šarović se trebinjskoj publici predstavio sa svoja 62 rada u tehnikama ulje na platnu, akvarel, grafika, a do sada je imao više samostalnih i zajedničkih izložbi.

Promocija knjige bata sarovica trebinje14.jpg

Slikarstvom se bavi već decenijama unazad i u njemu pronalazi duhovni mir, zadovoljstvo, a njegov najčešći izraz je kamen.

"A šta bi drugo moglo. Ovdje sam rođen, ovo mi je zavičaj. Pokušavam da neke stare omeđine i prostore oživim, oblikujem. Osjećam se kao da sam na nekom poslu majstora izraza, emocije, ljubavi, kontakta sa ljudima. Za neke je kamen hladan, ali za mene je on živ, životan, izražajan za motiv. Motivi na mojim slikama su vezani za Hercegovinu - dolapi, mjesta gdje se uklapaju kamen i drvo, stari oblici prozora koji sliče jedan drugom, a svi su zapravo i te kako različiti. Volim ono što je autentično za Trebinje iako slikam motive koji su vezani za more, zidine, barke...", rekao je Šarović.

Promocija knjige bata sarovica trebinje13.jpg

Prema riječima autora knjige "Imaš li ti nešto sa ovim", ovo je jedna autobiografija, sugestivna priča kao pojedinca u vihoru rata u Sarajevu.

Knjiga ima 272 strane sa fotografijama i crtežima samog autora kao što su i korice i poleđina knjige. Pisana je na osnovu ratnog dnevnika. Sastoji od četiri dijela: Dobrinja, Ratni dnevnik, Put u slobodu i Neko novo vrijeme.

"Dešavanja knjige su od 1992. do 1994.godine kada sam doslovno pobjegao iz Sarajeva. Priča je o meni, mom naporu, odnosu kako da spasim djecu što sam uspio u sedmom mjesecu 1992. godine, kasnije bivšu suprugu, da bi u septembru 1994. godine i ja pobjegao kroz tunel Butmir, Hrasnica ... i našao se u Njemačkoj gdje sam bio četiri godine", istakao je Šarović.

Šarović kaže da je knjiga čudnog naslova, ali da će čitaoci koji je pročitaju ući u njenu suštinu i vidjeti motiv i razlog ovog naslova.

Promocija knjige bata sarovica trebinje11.jpg

Autoru su drage kritike i sugestije ljudi koji su pročitali knjigu jer se svi slažu u ocjeni da je pisao na poseban način o zahtjevnoj, osjetljivoj i teškoj temi po svim osnovama, uz da je postigai jedinstvo forme i sadržaja.

"Ostvario mi se san da objavim knjigu, a uz to da bude i izložba slika. To je malo neobično, ali to ne znači da neću još pisati. Želja mi je da se knjiga čita, jer se priča o stradanju Srba u Sarajevu, ali se ne piše dovoljno", iskren je Šarović.

Šarović se zahvaljuje Gradskoj upravi i mnogim pojedincima koji su mu pomogli da se knjiga objavi.