Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Podijeljene steone junice za devet domaćinstava sa područja Trebinja

Steone junice.jpeg

 

Za poljoprivrednike iz Trebinja jutros je organizovana podjela visokokvalitetnih steonih junica za devet domaćinstava, koje su obezbijeđene iz projekta IFAD koji zajednički realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Grad Trebinje, Agrarni fond i mljekara Pađeni.

Ukupna vrijednost grla koja su obezbijeđena za trebinjska domaćinstva je oko 59.000 KM, a Grad Trebinje je učestvovao sa 5.000 KM.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda je istakao da pravo da dobiju ova grla imala su domaćinstva koja su upisana u njihovu bazu podataka i koji imaju između dvije ili sedam junica.

„Olakšice poljoprivrednicima su bile od 40 do 60 odsto, u zavisnosti od uslova, dok je ostatak novca obezbijedila lokalna zajednica i kooperanti koji su prošli na konkursu. Grad Trebinje je preko Agrarnog fonda u posljednjih šest godina uložio ogromna sredstva i podržava sve projekte iz poljoprivrede“, naveo je Dutina.

Dutina je dodao da je ovo još jedan od dokaza dobre saradnje lokalne zajednice i Vlade RS sa kojim je povećan stočni fond na području grada Trebinja.

Danijela Salatić, menadžer klastera Stara Hercegovina rekla je da su junice dodijeljene u okviru projekta "Razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede", a ispred Međunarodnog Fonda IFAD, koji podržava male poljoprivredne proizvođače, te da će na području istočne Hercegovine podijeliti 100 junica.

"Ukupna vrijednost je 1.280.000 KM, a osim Hercegovine i na području Romanije, Sarajeva i Podrinja je od juče počela raspodjela 100 junica. Cilj je da se proizvodnja mlijeka podigne na veći nivo jer je mnogo manje sirovine u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu", istakla je Salatić.

Ona je dodala da je klaster Stara Hercegovina nosilac biznis plana, dok je mljekara "Pađeni" iz Bileće lider biznis plana, te se zahvalila svim opštinama koje su potpisnice sporazuma i podržavaju svoje proizvođače.

Đorđe Zubac iz sela Ljubomir je istakao da im podrška Agrarnog fonda i Grada Trebinja mnogo znači i da godinama podržavaju njegovo domaćinstvo.

„Zahvaljujem se što nas podržavaju da se bavimo poljoprivredom i stočarstvom. Ovo će na biti sedmo grlo u domaćinstvu. Mi od ovog posla, živimo jer prodajemo sir“, naveo je Zubac.

I Dragan Popovac je iz sela Ljubomir, kaže da će mu junica značiti mnogo, te da bi bez ovoga na teži način kupio kravu.

"Značiće mnogo jer imam sedmoro djece. Imam dvije krave, ovo je olakšalo mnogo jer je skupa krava i nije jednostavno izdvojiti toliko novca za nju", istakao je Popovac, dodavši da se uglavnom bavi prodajom sira.

Podjela junica je počela i u ostalim hercegovačkim opštinama.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja