luka-petrovic-direktor-ep-rs-snsd-01-foto-s-pasalic-scaled-min.jpg

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da je ova kompanija ostvarila prihod u ovoj godini od milijardu i stotinu miliona KM, što je rekord od osnivanja preduzeća.

- Elektroprivreda Srpske je važan stub razvoja privrede u Srpskoj i važan uplatilac prihoda u republički budžet - rekao je Petrović.

On je rekao da je "Elektroprivreda Republike Srpske" jedini izvoznik električne energije u regionu.

Prema njegovim riječima, napravljen je niz programa i pokrenute aktivnosti kako bi se dodatno osigurala stabilnost i nezavisnost energetskog sistema Srpske.

- To je, prvenstveno, program koji smo promovisali i koji ćemo implementirali od oktobra. Od oktobarskih računa do marta potrošaču koji uštedi energiju na svom ličnom budžetu mi ćemo dati popuste koji iznose za, na primjer, račun od 100 KM platiće 42 ili 43 KM - istakao je Petrović za ATV.

Petrović je podsjetio na značajne investicione poduhvate poput hidroelektrana "Dabar" i "Bistrica", na zajednički projekat sa Elektroprivredom Srbije - "Buk bijela", te sa mađarskom kompanijom izgradnja solarne elektrane "Trebinje jedan".

On je naglasio da neće biti potrebe za povećanjem cijena električne energije do kraja godine, a ni poslije.

- Uštedama i novim investicijama možemo doprinijeti potpunoj stabilnosti - naveo je Petrović.

Petrović je rekao da Elektroprivreda Srpske ima više od 8.700 radnika u sistemu.

- Dolaze nove generacije koje će ostati unapređivati Srpsku i njen energetski sektor. Vjerujem da će tada Elektroprivreda biti još naprednija i stabilnija", zaključio je Petrović.

Elektroprivreda Republike Srpske juče je proslavila 30 godina od osnivanja.