IMG_20220923_101740_resized_20220923_101828409.jpg

U okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine“ u Trebinje će stići dva automobila za komunalnu policiju, kao i polupodzemni kontejneri za uži dio grada.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković je rekao da je projekat veoma značajan za Trebinje, jer, kroz nabavku vrijedne opreme,  unapređuje rad onih koji se bave zaštitom životne sredine.

„Organizovane su i obuke o dobrim praksama upravljanja čvrstim otpadom u svijetu i zemljama regiona. Moramo raditi i na promociji  važnosti zaštite životne sredine, kako bi se podigla svijest svih građana o ovom pitanju. Značaj projekta je i što se unapređuje prekogranična saradnja u rješavanju ekoloških problema, između dva susjedna grada - Trebinja i Nikišića. Imamo slične probleme i samo ih zajedničkim radom možemo dugoročnije kvalitetno riješiti“, istako je Bošković.

Spasoje Radović načelnik trebinjskog odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove je rekao da će novi automobili olakšati rad komunalne policije, a razmjena iskustava dva susjedna grada - Trebinja i Nikšića pomoći lakšem pronalaženju načina za rješavanje ekoloških problema na terenu.

„Kroz ovaj projekat ćemo dobiti i deset podzemnih kontejnere, a na građane još jednom apelujemo da otpad odlažu na mjesta predviđena za to i da ne stvaraju divlje deponije“ rekao je on.

Milan Mandrapa, direktor trebinjskog „Komunalnog“  je naveo da će  deset novih polupodzemnih kontejnera biti postavljeno u užem dijelu grada.

„U planu je i nabavka 'zelenog ostrva', kao i duvača, kosilica i druge opreme za održavanje gradskog zelenila. Posljednjih nekoliko godina doživjeli smo turističku i građevinsku ekspanziju, pa naše preduzeće mora više da ulaže u komunalnu infrastruturu i opremu, kako bi grad bio čist“, naveo je Mandrapa.

Veselin Šturanović iz Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore, koja je jedan od partnera u projektu, je istakao da je otpad veliki problem i u Nikšiću i u Trebinju, te da je ovo pokušaj da se novcem Evropske unije riješe neki ekološki problemi u oba grada.

Vrijednost projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine“ za Trebinje je 178 hiljada evra, od čega se 45 odsto finansira iz gradskog budžeta, a ostatak je novac EU.

U okviru ovog projekta danas su podjeljene i prigodne nagrade za najbolje likovne i literarne radove koje su na temu zaštite životne sredine uradili učenici trebinjskih osnovnih i srednjih škola.