30 godina ers1.jpg

Generalni direktor Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Spske" /EPS/ Luka Petrović izjavio je da je pred ovom kompanijom sigurna i svijetla budućnost i istakao da ova kompanija jedina u Evropi može ponuditi i višegodišnje ugovore za potpuno snabdijevanje električnom enerijom sa fiksnim cijenama, i to tri puta jeftinijim.

Petrović je naveo da EPS planira porketanje novih proizvodnih pogona koji treba da otvore i nova radna mjesta, ali i povećaju BDP Republike Srpske.

Generalni direktor EPS-a je na svečanoj akademiji u Trebinju, povodom 30 godina postojanja ove kompanije, naglasio da sve prethodne generacije, koje su prolazile kroz teške izazove i uslove poslovanja, sada osjećaju da su zajedno ispunili ovu misiju.

On je naveo da energergetski sistem ne bi mogao da bude sačuvan bez podrške i razumijevanja svih dosadaših Vlada Republike Srpske, a posebno srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića, koji dali nesebičan i nemjerljiv doprinos razvoju EPS-a.

Petrović je posebno naglasio dobru saradnju sa Ministarstvom energetike i rudarstva Republike Srpske sa ministrom Petrom Đokićem na čelu, gdje, kako naglašava, nijedan dokument, inicijativa i prijedlog EPS-a ne čeka duže od 48 časova.

"Danas naša kompanija ima 8.700 radnika, ostvaruje godišnji prihod veći od 1,1 milijardu KM i ima u potpunosti razdvojene djelatnosti distribucije i snabdijevanja. Jedini smo izvoznik električne energije u regionu, najpovoljniji snabdjevač za domaćinstvo od 22,5 evra po megavat času, a za privredu 53 evra", istakao je Petrović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da Republika Srpska ne smije oklijevati da zaštiti suverenost svog elektroenergetskog sistema, dodajući da je to resurs Republike kojim ona želi suvereno upravljati.

Dodik je rekao da je danas, u vremenu opšte važnosti električne energije, potrebno preispitati dosadašnja iskustva organizacije elektroenergetskog sistema u cilju njegove efikasnosti.

"Mislim prije svega na regulatore i na to da će sve države, a već su počele, da uzmu taj resurs u svoje ruke i da upravljaju tim resursom kao suverene zemlje i suverenim resursom", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je "Elektroprivreda Srpske" danas jedan od najvažnijih komponenti i podsticaja ekonomskog razvoja Srpske

"Drago mi je što razvijamo projekat u kome ćemo moći da privrednicima, industrijalcima iz zemlje i svijeta, ponudimo garantovane cijene - zavisno od broja zaposlenih od 80 do 100 evra na pet godina za megavat sat. Mislimo da će to bitno podstaći naš rast i zapošljavanje ovdje", istakao je Dodik.

Čestitajući jubilej "Elektroprivredi Srpske", Dodik je rekao da je ona danas dobro organizovana, sposobna, stabilna i sa dobrim finansijskim rezultatima. 

30 godina ers3.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska jedina republika u regionu koja ima viškove električne energije, te da neće biti povećanja cijene struje u ovoj godini.

"Strateško opredjeljenje Vlade Srpske je da, kakvo god povećanje bude, bićemo uvijek i po pitanju privrede i po pitanju domaćinstava povoljniji nego drugi entitet u BiH, a za okruženje i da ne govorim", rekao je Višković na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina "Elektroprivrede Republike Srpske" u Trebinju.

On je ukazao na to da je Srpska jedina republika na ovim prostorima koja ima tržišne viškove električne energije.

"Eksternom tržištu nudimo više od 30 odsto naše proizvodnje i to nam je ulazni parametar da se možemo ponašati kako se ponašamo i prema domaćinstvima i prema privredi", rekao je Višković.

On je naveo da je želja sadašnje vlasti da se u narednih nekoliko godina sagrade značajni kapaciteti iz obnovljivih izvora, te da se na taj način još više povećava energetska stabilnost i konkurentnost Srpske.

"Sa novim megavatima koje smo ugovorili i više od 1,6 milijardi KM investicija, u narednih manje od mjesec dana sigurno će u Trebinju biti potpisan ugovor o izgradnji hidroelektrane 'Dabar' od novih 160 megavata i investiciji od preko 660 miliona KM", rekao je Višković.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da u energetskom sektoru leži najveća razvojna šansa Srpske i očekuje da "Elektroprivreda Republike Srpske" i u narednom periodu stalno osnažuje svoj investicioni potencijal.

"Želimo da kao odgovorni ljudi i institucije iskoristimo tu šansu na dobrobit cijele Republike i svih građana", rekla je Cvijanovićeva u Trebinju u obraćanju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina "Eelektroprivrede".

Čestitajući veliki i važan jubilej, Cvijanovićeva je zahvalila svim ljudima koji su počeli i sprovodili veliki poduhvat osnivanja i razvoja "Elektroprivrede", koja je sa Srpskom dijelila sva teška i manje teška, ratna i poratna vremena, ali i vremena republičkog ubrzanog razvoja.

"Zato upućujem čestitke `Elektroprivredi Republike Srpske` za dobre rezultate, napore, trud, uvezanost sa institucijama Srpske i za, konačno, ono što jesu potrebe naših građana", rekla je Cvijanovićeva.

30 godina ers2.jpg

Akademiji su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, rukovodstvo Grada Trebinja i brojne zvanice iz svijeta energetike, ekonomije, privrede, bankarskog sektora Republike Srpske i regiona.