dodik petrovic cvijanovic.jpg

Kandidati SNSD za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović i Milorad Dodik, ubjedljivo vode u predizbornoj trci u odnosu na protivkandidate, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je radila agencija „Metrics“ (Metriks) iz Banjaluke.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.558 ispitanika u Republici Srpskoj u periodu od 11. do 17. septembra 2022. godine, a odgovori su prikupljeni terenskim radom.

Uz odobrenje menadžmenta agencije „Metriks“ objavljujemo detalje ovog istraživanja.

Na pitanje „ako biste na izborima birali predsjednika Republike Srpske, između sljedećih kandidata, za koga biste se najprije odlučili“, rezultat je bio sljedeći: Za Milorada Dodika bi glasalo 47 odsto onih koji kažu da će sigurno glasati na izborima, za Jelenu Trivić (PDP) 35 procenata, a za kandidata DNS Radislava Jovičića glasalo bi četiri odsto.

Na pitanje o srpskom članu Predsjedništva BiH, za Željku Cvijanović bi glasalo 42 odsto, za Mirka Šarovića (SDS) 22 odsto, za Nenada Nešića (DNS) 11 procenata, a za Vojina Mijatovića tri odsto.

Na pitanje anketara „za koju stranku biste najprije glasali na izborima ako bi se oni održali sljedeće nedjelje“, rezultat je ovakav: SNSD 35 odsto, PDP 14 odsto, SDS 11 odsto, DNS pet procenata i po četiri odsto za SP koaliciju i za DEMOS.

Prema ovom istraživanju, ostale stranke su ispod cenzusa od tri odsto: Ujedinjena Srpska i Za pravdu i red (Nebojša Vukanović) imaju po dva odsto, SPS Goran Selak jedan odsto, koliko ima i Domovina (SDA, SDP, bošnjačke stranke).

Odgovor na pitanje je odbilo da da 12 odsto ispitanika, dok je osam odsto reklo da još ne zna za koga će da glasa.

Uzorak ispitanika je 51,74 odsto muškarci, 51,12 odsto ispitanih građana živi u gradu, 25,56 odsto na selu i ostatak u predgrađu.

Među ispitanicima je 63,39 odsto sa srednjom školom, a fakultet je završilo 24,21 odsto.

Na pitanje da li bi izašli na izbore ako bi se održali naredne nedjelje, potvrdno je odgovorilo 57,35 odsto, vjerovatno bi na izbore izašlo 27,23 procenta, vjerovatno ne bi 4,82 odsto, a sigurno ne bi 6,17 odsto ispitanika.

Upitani da li je za Republiku Srpsklu bolje pročišćavanje unutar vlasti, ili da dođe opozicija, za prvu opciju se izjasnilo 37,64 odsto, a za drugu 32,18 procenata.

Da su ekonomski problemi vodeću u Srpskoj odgovorilo je 40,21 odsto građana, a na drugom mjestu sa 21,71 odsto je problem pritiska stranaca.

Da li smatrate da Republiku Srpsku treba da vodi neko iskusan, ili je to nebitno – glasilo je sljedeće pitanje, a rezultat je bio: Da je potrebno iskustvo smatra 59,92 odsto ispitanika, da je iskustvo nebitno vjeruje 21,45 odsto, a ne zna ili odbija odgovor 18,63 odsto ispitanika.

Kako saznaje Srpskainfo, upravo rezultatima ovog istraživanja, na sastanku prije nekoliko dana, Milorad Dodik se pohvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kako je saopšteno, Putin je Dodiku poželio upjeh na izborima, dok je Dodik odgovorio da ankete pokazuju da ima prednost i da ne očekuje bilo kakve probleme.