Nova bolnica trebinje.jpg

U Ministarstvu zdravlja Republike Srpske danas su otvorene tri pristigle ponude za izgradnju nove bolnice u Trebinju, a najnižu cijenu dalo je preduzeće “Aragosta Invest” iz Banjaluke, saznaje portal CAPITAL.

Firma Veljka Jarića za gradnju i opremanje ove ustanove traži 114,9 miliona maraka, što je nepunih 15 miliona niže od procijenjene vrijednosti koja je bila 128,5 miliona KM.

Drugu najnižu ponudu dala je kineska kompanija “Šandong” koja je angažovana na nekoliko projekata u Srpskoj, a koja je ponudila 120,4 miliona maraka.

Najskuplja ponuda od 128,4 miliona KM stigla je od hercegovačkog privrednika Bratislava Pidžule, vlasnik preduzeća “Herc Gradnja” iz Bileće.

Ministarstvo zdravlja je tenderom tražila ekonomski najpovoljniju ponuda u kojoj cijena učestvuje 75 odsto, rok za završetak radova 15 odsto, a način plaćanja i garancija za izvedene radove sa po pet odsto.

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je na lokalitetu u naselju Pridvorci, a imaće površinu od oko 17.000 metara kvadratnih, 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada Srpske radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a tenderom se traže fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tokom perioda važenja ugovora.

Međutim, još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušavaja nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima.