Izlozba3.jpg

U Muzeju Hercegovine premijerno je otvorena Međunarodna izložba male grafike "Ekslibris Emir Kusturica". Na ovoj izložbi zastupljena su 63 autora iz 21 države sa 133 originalna grafička otiska.

Ekslibris je štampana ili ručno izrađena naljepnica koja se lijepi na unutrašnju stranicu prednjih korica knjige i označava njenog vlasnika.

Potpredsjednik Udruženja Ekslibris Vojvodine dr Dragan R. Kovač je naglasio da se iz slučajnog susreta sa predsjednikom ovog Udruženja Dušanom Salatićem stvorila ideja za ovu izložbu.

Udruženje Ekslibris je prije nekoliko godina napravilo Međunarodnu izložbu na temu "Vino i grožđe" i onda su došli na ideju da to bude Emir Kusturica koji je poznat širom svijeta.

"Kad sam vidio Kusturicu u Trebinju i rekao mu za ovu ideju on se oduševio i naglasio da izložba treba da dođe u Andrićgrad. Nakon toga poslat je konkurs putem medija, a gran-pri nagradu dobio je Mauricio Švarcman profesor grafike iz Argentine.

Dodijeljene su prva, druga i dvije treće nagrade.

"Udruženje ekslibrisa Vojvodine će po jedan primjerak svakog izloženog ekslibrisa predati Matici srpskoj, najstarijem srpskom književnom, naučnom, kulturnom i prosvjetnom društvu, Muzeju Hercegovine u Trebinju, Galeriji Kapor u Mećavniku, a jedan primjerak će ostati u fondovima Udruženja", rekao je Kovač.

Izlozba2.jpg

Dragan Kovač je objasnio da mu je bilo interesantno da svoju beletrističku i stručnu biblioteku obilježi znakom ekslibrisa koji podsjeća na njegovu ličnost od one najjednostavnijeg jer kad knjigu neko pozajmi da zna ko mu je pozajmio.

"Međutim ekslibris ima i dublje funkcije jer baveći se ovim znači njegovati kulturu čitanja, umjetnosti, jer su to pretežno grafike, umjetnička djela. Samim tim se njeguje i istorija jer se mnoge istorijske ličnosti imale svoje ekslibrise. Ekslibris predstavlja izraz ljubavi i iskrene naklonosti prema knjizi, kao i želje da knjiga ostane u posjedu vlasnika", jasan je Kovač.

Izložbu je organizovalo Udruženje Ekslibris Vojvodine i Muzej Hercegovine, a izložba će biti priređena i u Sremskim Karlovcima i Andrićgradu.

Izlozba1.jpg