Jovic rusija2.jpg

U Muzeju Hercegovine održana je promocija romana "Svedok ruskog proleća" autora Nikole Jovića. Ovaj novinar, politikolog i pomoćnik urednika magazina “Pečat” iz Beograda se kao dobrovoljac sa samo devetnaest godina priključio vojsci Donjecke Narodne Republike u februaru 2015. godine.

Knjiga na 230 stranica u pet poglavlja predstavlja kombinaciju putopisa i romana. Sa jedne strane to je lična priča autora koji je od 2015. godine do danas (vratio se prije desetak dana iz Ukrajine) više puta boravio na području Donjecke i Luganjske Narodne Republike i ta svoja iskustva je opisao sa opštim opisom tamošnje situacije prije sedam godina i sada.

"Čitaoci iz knjige mogu da saznaju dosta o temi koja nas sve brine i koju pratimo od februara ove godine, da vide kako je i zašto sve to počelo. Može se izvući i određena paralela sa našom situacijom Kosova i Metohije, Republikom Srpskom, Republikom Srpskom Krajinom, da vidi još jednu potvrdu viševjekovnih srpsko-ruskih veza jer je na tom području postojala Slavenosrbija ili Slavosrbija", rekao je Jović.

Zanimanje za ovu temu Jović je počeo preko radoznalosti 2014. godine i nije ni slutio gdje će ga čudni putevi Gospodnji dovesti i gdje će završiti. Što se više bavi ovom temom smatra da je bilo i predodređeno.

"Mi Srbi možemo da razumijemo situaciju jer znamo šta se nama sve dešavalo 90-ih godina jer je to isto samo na većem nivou. Poredak koji je nama donio mnogo zla se urušava, a rađa se nešto što bi nama trebalo da je naklonjenije i bolje u skladu sa našim interesima. Mi Srbi treba da pratimo što se dešava jer ćemo imati veliku ulogu u tom budućem svijetu jer smo imali veliku ulogu u borbi protiv tog američkog imperijalizma koji se na nama prvi svetio tih 90-ih godina", istakao je Jović.

Jovic rusija1.jpg

Prema riječima Jovića, nije ništa čudno što se sve ovo dešava u Ukrajini jer ako se uzmu knjige, govori zapadnih stratega koji su govorili da ako se od Rusije želi napraviti marginalna sila treba joj oduzeti Ukrajinu.

"Ovdje je borba za budućnost čitavog svijeta na neki način. U odnosu na broj stanovnika Srbi imaju velik broj novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao. Znamo kakva su osjećanja i stav većine Srba po ovom pitanju, ali to nije bila prepreka nama novinarima da izvještavamo objektivno u skladu sa onim što smo vidjeli, do čega smo mogli da dopremo i da razgovaramo sa ljudima na terenu", jasan je Jović.

Nakon promocije i prikazivanja slika sa prve linije fronta Jović je odgovara na pitanja prisutnih.