ljubica miljanovic.JPG

Procenat izlječenja karcinoma dojke je 98 odsto ako se otkrije u početnoj fazi bolesti, zbog čega je veoma važno da se žene redovno javljaju na preglede, izjavila je Srni specijalista radiolog onkolog Ljubica Miljanović iz Trebinja.

Prema njenim riječima, u istočnoj Hercegovini je u znatnom porastu broj malignih oboljenja, a u posljednje dvije godine karcinom dojke je, po broju oboljelih, prestigao karcinom pluća.

“U registru bolnice prošle godine je zabilježeno 207 oboljelih od karcinoma dojke, a pretprošle godine bilo je 180 pacijenata. Broj oboljelih se povećava za 20 do 30 pacijenata godišnje na lokalnom nivou”, rekla je Miljanovićeva.

Ona je istakla da se pacijenti u posljednje vrijeme javljaju češće na preglede, a mlađe žene rade samopreglede dojke i dolaze na redovne ultrazvučne i mamografske preglede.

“To znači da će se karcinom dojke otkriti u ranijem stadijumu gdje je izlječenje do 98 odsto i terapija je minimalna. Pacijentkinje koje u toj fazi otkriju karcinom primaju ili samo hormonsku ili zračnu terapiju”, pojasnila je Miljanovićeva.

Ona je naglasila da je važno da se u Republici Srpskoj uvedu skrining programi za karcinom dojke, kolorektuma, te grlića materice.

“Za karcinom dojke zlatni standard skrininga je mamografija, za karcinom debelog crijeva kolonoskopija, a za karcinom grlića materice papa test. Kod karcinoma grlića materice se javljaju predkanceroze, početni benigni stadijumi koji kasnije pređu u karcinom, a ako pacijentkinja redovno dolazi na preglede to se na vrijeme otkloni”, rekla je Miljanovićeva.

Ona je istakla da je veliki iskorak napravljen kod liječenja karcinoma dojke u terapijskom smislu, jer je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske omogućio da pacijentkinje besplatno dobiju lijekove “ribociklib” i “kadcajla”.

Kada je riječ o rizičnim faktorima za maligna oboljenja, Miljanovićeva kaže da su to pušenje, alkoholizam, pretjerana gojaznost, ali i pretjerano izlaganje suncu i korištenje solarijuma kad je riječ o malignim oboljenjima kože.

Miljanovićeva je navela da je u terapiji svih malignih oboljenja omogućeno genetsko testiranje, pa se na osnovu toga radi ciljana terapija, što je veliki pomak u onkologiji.

Ona ističe da je za nju jedan od najtežih trenutaka u karijeri onaj kada se pacijentu mora saopštiti da ima maligno oboljenje, budući da se u tom trenutku sav njihov život mijenja i usmjeren je na borbu za zdravlje.

“Poslije prvobitnog stanja šoka pacijenti se veoma brzo trgnu i sarađuju, prihvate terapiju, cijela porodica im daje podršku, što je važno za uspjeh terapije”, rekla je Miljanovićeva.