dan srpskog jedinstva trebinje2.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je danas da je jedinstvo svih Srba, ma gdje oni bili, najvažniji istorijski amanet koji treba da njegujemo i učvršćujemo, dok je identitet srpskog naroda satkan u tri boje - crvenoj, plavoj i bijeloj, koje su vijekovima naš simbol i u radosti i tugi, isto kao što su i jezik, pismo, vjera, predanje i istorija, što srpski narod čini besmrtnim.

Ćurić je, obraćajujući se okupljenim građanima povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, istakao da je srpska zastava, uz slobodu i jedinstvo, uzvišeni ideal koji oslikava jedan narod - ponosit, hrabar, izmučen ali nikada poražen, koji se ni pred kim ne saginje i koji uvijek uzdignuta čela može da stane pred svakoga.

"Srpska trobojka kao svojevrsni svetionik podsjeća nas gdje smo, ko smo i šta smo, ponosno vijoreći se i svjedočeći jednu tešku, ali časnu i junačku srpsku istoriju koja traje kroz sure vijekove. Naša zastava je uvijek ta koja je svima poručivala da je naše opredijeljenje mir, ali i da svi oni koji to naruše treba da računaju da će ona predvoditi hrabre vitezove u borbi za slobodu, vjeru, čast, zemlju i narod", poručio je Ćurić.

_MG_9069_resized_20220915_111605004-min.jpg

On je istakao da je srpski narod, koliko god stradao i koliko ga god satirali, uvijek vaskrsavao, noseći sa sobom ono najvrijednije - svoj identitet!

"Zato i opstajemo i bitišemo, ne prkoseći nikome, ali čuvajući svoje po svaku cijenu, a naše je da danas, gdje god bili, budemo jedno!", poručio je Ćurić.

Ćurić je kazao i da je slavni pjesnik Jovan Dučić, očaran pobjedom srpske vojske u Velikom ratu, podigao Spomenik oslobodiocima Trebinja na Trgu slobode, koji, u isto vrijeme, podsjeća i na mučenike koje su ubile sile zla, stvarajući tako od njih besmrtne junake nebeskih straža.

"Zbog njih, naših predaka, imamo dužnost da čuvamo našu sjajnu zvijezdu koju danas s ponosom zovemo Republika Srpska. To je naša otadžbina, ponos i snaga. Ona je najveći rezultat našeg jedinstva kada je to bilo najpotrebnije. Ona je i naš život i naše htjenje, ona je plod slobodarske borbe srpskih sinova, koji su branili svoja ognjišta pod srpskom trobojkom. Zato danas sa ovoga mjesta poručujem svima da je Republika Srpska naša najveća svetinja, jer su u njenim temeljima kosti najboljih sinova. Neka im je slava i vječno hvala, kao i svim srpskim mučenicima od pamtivijeka do danas", kazao je Ćurić.

dan srpskog jedinstva trebinje1.jpg

Prema njegovim riječima, posebno mu je drago što ovaj praznik zajedno obilježavaju Srpska i Srbija.

"Danas vidimo jaku, stabilnu i naprednu Srbiju. Osim što nas to neizmjerno raduje, to znači samo jedno - jaka, napredna i stabilna Republika Srpska. To je ono jedinstvo koje nam je najpotrebnije i koje treba da čuvamo bez obzira na iskušenja kojih će tek biti. Saradnja i bratski odnosi Srpske i Srbije nikada nisu bili na višem nivou, a tome u prilog govori i podrška koju Srbija svakodnevno daje nama s druge strane Drine. Samo u Trebinju obezbijedila je milionske investicije - vrtić 'Srbija' u Gorici, rekonstrukcija Starog grada, izgradnja Duhovnog centra u Mrkonjićima, projekat aerodroma koji će Trebinje povezati sa svjetskim meridijanima, pomoć u vanrednim situacijama i prirodnim katastrofama kakva je nedavno bila vatrena stihija u Bijeloj Gori", poručio je Ćurić.

Prisutne građana je pozdravio i šef Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju Miroslav Marković, koji je čestitao današnji nacionalni praznik Srpske i Srbije.

On je rekao da je potrebno da se pokaže srpsko jedinstvo, naročito danas u turbulentim vremenima za srpski narod, pogotovo na Kosovu i Metohiji koji nema nikakvu slobodu.

"Na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta proslavljamo ovaj predivan praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Praznik, koji se obilježava od 2020. godine objedinjuje oko srpske trobojke: Srbe u Šumadiji, Vojvodini, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji, Srbe na KiM, ali i Srbe u Republici Srpskoj, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Slavoniji, Baranji, Lici, Dalmaciji i širom svijeta. Jedinstvo je ono što nam u ovim teškim vremenima najviše treba,", rekao je Marković.

U obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Trebinju danas je učestvovao i hor Muzičke škole u Trebinju koji je izveo nacionalne himne Republike Srpske i Srbije.

_MG_9107_resized_20220915_111919132-min.jpg

Zastave Repblike Srpske u Trebinju istaknute su na zgradama republičkih institucija, javnih ustanova i preduzeća, privatnih preduzeća i objekata, kao i na javnim mjestima - trgovima i saobraćajnicama.

Na Trgu slobode u Trebinju zavijorile su se zastave Republike Srpske i Srbije, a nakon obraćanja gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i šefa Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju Miroslava Markovića građanima je omogućeno da prate televizijski prenos centralne manifestacije u Bijeljini.

Obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prisustvovali su i načelnici svih istočnohercegovačkih opština.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, u sjećanje na taj dan 1918. godine kada je počeo proboj Solunskog fronta.