Trebinje panorama.jpg

Trebinjska gradska zona dobiće uskoro nove fasade, za šta su iz Gradske uprave za početak odobrili 50.000 maraka koje će već u ovoj godini kao sufinansijeri uložiti zajedno sa vlasnicima kolektivnih stambenih i stambeno-poslovnih objekata.

Za stambene i stambeno-poslovne objekte u užem centru grada biće izdvojeno 30.000 maraka, odnosno 40 odsto od ukupne vrijednosti rekonstrukcije po objektu, a maksimalno 10.000 po objektu.

Za ostale stambene i stambeno-poslovne objekte u širem centru grada biće izdvojeno 20.000 maraka, odnosno 35 odsto od ukupne vrijednosti rekonstrukcije po objektu, a maksimalno 8.000 maraka po objektu.

U Gradskoj upravi je za ova sredstva već upućen javni poziv na koji mogu da apliciraju registrovane zajednice etažnih vlasnika.

Spaso Radović, načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja, kaže da će od ovih sredstava biti sufinansiran materijal potreban za sanaciju fasade, te da će odobreni iznos iz granta doznačiti na račun zajednice etažnih vlasnika, koja sa dobavljačem ima sklopljen ugovor o izvođenju radova.

On ističe da će odabir objekata raditi komisija koju će imenovati gradonačelnik, a koja će kontrolisati i stvarnu vrijednost dostavljenih predmjera i predračuna radova, a prednost će imati objekti čije su fasade u lošem stanju i ugrožavaju bezbjednost građana, te one koje izuzetno narušavaju izgled grada.

Javni poziv za sufinansiranje uređenja fasada ovih objekata je trajao do kraja prošle sedmice, a iz Gradske uprave pozivaju zainteresovane zajednice etažnih vlasnika da apliciraju na sredstva.

Vlasnici su dužni da fasadu saniraju u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o sufinansiranju uz obavezu da obavijeste nadzorni organ imenovan od strane gradonačelnika o početku radova.