rasvjeta trebinje (2).jpg

Grad Trebinje planira da u narednom periodu troškove javne rasvjete smanji i do 50 odsto, a jedan od prvih preduslova za to je promjena oko 2.000 postojećih svjetiljki, koje će zamijeniti led rasvjeta. Iz gradskog budžeta je za ovaj projekat obezbijeđeno oko 130.000 KM.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se godišnje za troškove javne rasvjete iz gradskog budžeta izdvaja oko 800.000 KM, ali da će postavljanjem led svjetiljki značajno biti smanjeni ti troškovi.

"Završili smo naselja Gučina i Mokri Dolovi, dobar dio Gornjih Polica, Lastve i Jazine je takođe završen, a u toku su radovi u Pridvorcima, Dražin Dolu, Zasadu, Mostaćima. U ovoj godini smo nabavili 1.250 novih led svjetiljki, a do kraja godine treba da stigne još 650 svjetiljki", naveo je Ćurić.

On je istakao da je ovo nastavak aktivnosti na promjeni dotrajalih svjetiljki javne rasvjete, podsjećajući da su u proteklom periodu zamijenjena rasvjetna tijela na svim prilazima gradu, u centru grada, Bregovima, šetalištima, dijelom u naselju Tini.

rasvjeta trebinje (1).jpg

Načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove Spasoje Radović rekao je da je ovo Odjeljenje preuzelo na sebe ovaj važan projekat, koji će omogućiti značajne uštede u gradskom budžetu i dosta bolju javnu rasvjetu.

"Želio bih da se zahvalim radnicima 'Elektrohercegovine' koji su angažovani na promjeni rasvjetnih tijela širom grada. Rade četiri ekipe ovog preduzeća sa četiri korpe", naveo je Radović.

Radović je istakao da se uporedo sa promjenom rasvjetnih tijela vrši i provjera eventualnih nelegalnih priključaka na javnu rasvjetu.

"Idemo od naselja do naselja, provjeravaju se svi priključci. Tako gdje otkrijemo nepravilnosti, odnosno nelegalne priključke na javnu rasvjetu - podnosićemo krivične prijave. Svi građani treba da imaju iste mogućnosti i to je jedino pravično, pa samim tim i pošteno", poručio je Radović.

Kao konkretan primjer, Radović je naveo Gučinu gdje su ranije mjesečni računi za električnu energiju iznosili oko 400 KM, dok nakon zamjene rasvjetnih tijela iznose oko 40 KM.

rasvjeta trebinje (3).jpg

Izvršni direktor u Elektrohercegovini Milutin Mastilović istakao je da će ovo značajno olakašati održavanje javne rasvjete.

"Do sada smo konstantno imali pozive iz mjesnih zajednica i od građana da su sijalice pregorjele ili da je njihov lumen veoma slab i da ih je neophodno promijeniti. Sada će biti dosta bolje - jer su u pitanju led rasvjetna tijela", naveo je Mastilović.