Tumor trebinje.jpg

U trebinjskoj Bolnici je našoj sugrađanki uspješno odstranjen tumor ogromnih dimenzija, težine više od 16 kg i promjera 60x40 cm.

Nakon što su dr Anđelka Dukić Sovtić, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo JZU Bolnica Trebinje i prim. dr Srdan Lugonja, spec. ginekologije i akušerstva, uspješno i pravovremeno uspostavili dijagnozu, pacijentkinja je po hitnom postupku i u najkraćem mogućem roku operisana.

Ovaj radikalni, izuzetno složeni, operativni zahvat je trajao nešto više od četiri sata, a predvodio ga je prof. dr sc. med. Nenad Lučić, spec. ginekologije i akušerstva iz Banjaluke, zajedno sa dr Anđelkom Dukić Sovtić i prim. dr Srdanom Lugonjom.

Anesteziju su vodili dr Branka Pudar, specijalista anesteziologije, anestetičar Nemanja Drapić, instrumentarke Milanka Ivanović i Slađana Milojević. Operativnom zahvatu je prisustvovao i dr Savo Kapor, specijalizant iz oblasti ginekologije.

Tumor je ispunjavao prostor od male karlice preko cijelog abdomena sve do plućne maramice, vršeći kompresiju na sve ostale organe koji su oslobođeni i ostali sačuvani. Osim tumora pacijentkinji je odstranjena i materica, jajnik, jajovod, slijepo crijevo...

Dr Srdan Lugonja, u toku svoje 40 godina duge karijere samo se dva puta susreo sa tumorima slične veličine, ali nijedan nije bio ovolikih dimenzija.

Dr Anđelka Dukić je kazala da se pacijent uspješno oporavlja, operacija je prošla u najboljem mogućem redu i postoperativni tok uspješno teče, te se čekaju rezultati patohistološke analize, kako bi se utvrdilo o kakvom tumoru se tačno radi.

Dr Lučić kaže da, prema pacijentkinjim riječima, izraslina nije izazivala nikakve tegobe. Operativni zahvat je izvršen 1. septembra, a sedam dana nakon uspostavljanja dijagnoze. Zahvaljujući uspješnoj saradnji menadžmenta Bolnice i Odjeljenja ginekologije i akušerstva sa dr Lučićem iz Banjaluke, operativni zahvat je izvršen u rekordnom vremenu, izuzetno uspješno, gdje su oslobođeni svi organi na koje je tumor vršio kompresiju, a koji nisu oštećeni.

Pacijentkinja je nakon praćenja u intenzivnoj njezi svoj oporavak nastavila na ginekološkom odjeljenju.