Herceg novi2.jpg

Herceg Novi će od 5. do 14. septembra biti bez dotoka vode sa vodostana Plat, zbog redovnog godišnjeg remonta tunela HE na Trebišnjici i imaće višesatne restrikcije vode, najavili su iz hercegnovskog “Vodovoda”.

Elektroprivreda Republike Srpske, odnosno sistem Hidroelektrane na Trebišnjici i Hrvatska elektroprivreda (HEP), pogon HE “Dubrovnik”, obavijestili su hercegnovski “Vodovod” da će započeti remontne aktivnosti na energetskoj opremi. To uključuje pregled dovodnog tunela između dvije hidroelektrane.

– Iz tog razloga biće ispražnjen tunel pa tako i obustavljen dotok vode za Herceg Novi, od vodostana “Plat” u Konavlima. Bezvodno stanje tunela najavljeno je u terminu od 5. do 14. septembra, u 24.00 časa. Pražnjenje tunela započinje 4. septembra u 22.00 časa. Treba očekivati najkasnije do 15. septembra, do 12.00 časova, da će voda u punom kapacitetu biti puštena u hercegnovski sistem, nakon obaveznog tretmana za higijensku ispravnost vode za piće, na FS “Mojdež” – saopštili su iz hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije” DOO.

Raspoložive količine vode u rezervoarima hercegnovskog sistema su 12.000 m3. Za sistem snabdijevanja potrošača u Herceg Novom, tokom ovih 11 dana biće na raspolaganju voda iz lokalnih izvorišta.

Ukupna raspoloživa količina vode u periodu remonta hidrotunela i obustave dotoka vode iz vodostana Plat, biće 240 l/s. Neće biti dovoljno vode za kontinuirano snabdijevanje cijele opštine, svih visinskih zona. Zato je neophodno uvođenje restriktivnog režima, s tim da će naselja Kamenari i Bijela biti izvan tog režima.