Luka petrovic ers.jpg

Javno preduzeće „Elektroprivreda RS“ uskoro će da predstavi i treći paket energetske nezavisnosti, koji će se odnositi na bolnice, domove zdravlja, vodovode i vjerske objekte.

Prva dva paketa odnose se na sufinansiranje ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava i objekte privrednih društava koji se isključivo bave proizvodnjom.

Za građane potrošače, odnosno domaćinstva već je raspisan javni poziv, dok je privrednicima projekat predstavljen prošli petak i očekuje se raspisivanje javnog poziva.

– Interes nam je da ostvarimo veći višak električne energije koji ćemo moći da prodajemo na slobodnom tržištu. Onda nećemo povećavati cijene struje ni građanima ni privredi. To je naš cilj – kaže Luka Petrović, direktor ERS.

Uskoro će, kako je najavio, biti objavljen i treći paket, a to je paket za energetsku nezavisnost bolnica, vodovoda, domova zdravlja i vjerskih objekata širom RS.

– Naravno da će biti sto pitanja zašto nismo izabrali i škole. Smatrali smo da je ova grupa subjekata, da joj je neophodna pomoć u prvoj fazi. Znamo da ima mnogih bolnica i domova zdravlja koji imaju prioritetnije troškove nego li troškove za struju, pa im sada ovo nudimo. I svakako, vjerski objekti i vodovodi su u problemima, odnosno imaće uštede na plaćanju troškova električne energije. Cilj je da se uđe u što više slojeva društva i da u prvoj fazi animiramo sve da razmišljamo kako da imamo svoj izvor energije kako bismo pomogli Srpskoj. Pravimo jedan patriotski program u kojem će i građani učestvovati u očuvanju ne samo ERS već i Republike Srpske – poručuje Petrović.