Vasil hadzimanov trebinje1.jpg

Koncertom Vasila Hadžimanova u prepunoj bašti  "Andergraund" završen je "Trebinje džez festival". Kao i prethodnih večeri, svirka je bila odlična, a publika je i ove večeri aplauzom i ovacijama nagradila izvođače.

Vasil Hadžimanov je kompozitor, pijanista, bavi se džez i etno muzikom i po drugi put je gost najjužnijeg grada Republike Srpske.

"Na istom mjestu sam svirao i 2015. godine, ali nas je uhvatila kiša i morali smo svirati unutra. Bilo je pakleno vruće, ali je bilo fenomenalno. Sjećam se da su tad bili i pokojni Nebojša Glogovac, Igor Pervić i bilo je divno. Ja stalno potenciram da su Trebinje i cijela regija fantastičan turistički prostor i da se po mom mišljenju ne eksplatiše dovoljno (ovo mislim u najljepšem mogućem smislu). Tako i u Srbiji postoji dosta mjesta i lokacija koje su skrivene. Trebinje je prelijep i fantastičan grad i zaslužuje da bude na mapi najatraktivnijih turističkih lokacija, a ovo je jedan od načina da se privuku gosti jer pored svih ljepota koje sam grad nudi, treba imati i kulturno-umjetnički program koji je za široku publiku, ali i program na koji može doći neki stranac koji može da kaže da je to svjetski", kaže Hadžimanov.

Preko 30 godina je u muzici, ali je suština da je pored svih nedaća i problema koje nosi život umjetnika koji želi da bude beskompromisan i iskren u svom radu i ideji - uspio da ostane vjeran sebi.

"Bavim se muzikom koju izuzetno volim i ona ima različitih muzičkih žanrova i pristupa jer sam takav da volim sve to. Ja ništa nisam radio isključivo radi novca već je to bilo sekundarno, ali na listi prioriteta uvijek je bila muzika ta koja se voli i poštuje. Mislim da je i to jedini put u profesiji da pronađeš nešto što te ispunjava", objasnio je Hadžimanov.

Ime je dobio po svom djedu Vasilu koji je bio magistar farmacije, poznatiji kao sjajan interpretator makedonskih narodnih pjesama i etnomuzikolog koji je sačuvao dragocjenu ostavštinu.

Vasil hadzimanov trebinje2.jpg

Iako je iz muzičke familije, otac Zafir i majka Senka Veletanlić, kao i tetka Bisera Veletanlić su poznati muzičari, 1987. je stao pred televizijske kamere tumačeći ulogu Miloša Vasića u seriji Mike Aleksića "Soba 405".

Napisao je i muziku za film "Kad poprastem biću kengur" i igranu seriju "Dug moru"...

"Odlučio sam se za muziku, ali muzika za filmove je za mene veliki izazov. Mnogo volim da se bavim sa njom jer volim glumu, film i sve što nosi taj zanat. Mogu se snaći u cijeloj toj priči", jasan je Hadžimanov.

Kulturni centar Trebinje organizovao je „Trebinje Džez festival“ uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Grada Trebinja i kompanije M:tel.