Koncert lena kovacevic trebinje3.jpg

Prelijepo muzičko veče u prepunom amfiteatru na Crkvini priredila je Lena Kovačević u okviru "Trebinje džez festival". Srpska džez pjevačica, kompozitor i tekstopisac više od 90 minuta pjevala pjesme sa svojih albuma uz podršku publike koja ju je pratila.

Prvi put je u Trebinju.

"Dugo slušam o najvećem gradu u Hercegovini i beskrajno se radujem da smo došli povodom 'Trebinje džez festivala' i počastvovana sam što sam kročila u grad, a vezano uz muziku", sa osmijehoma na licu kaže Kovačević.

Koncert lena kovacevic trebinje2.jpg

Za sebe i njen ansambl kaže da sviraju po deset koncerata mjesečno, da su svuda sale pune i da nema razloga da se žali. S druge strane, njena muzika nije baš toliko nekomercijalna jer da je ostala u klasičnom džezu imala bi drugu vrstu publike za razliku od ove koja je radijska publika jer se ta muzika često pušta na radiju i on je njen glavni promoter.

Nakon završenog klavirskog odsjeka srednje muzičke škole, diplomirala je 2006.godine na Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu.

"Slučajno sam upisala džez jer je moj profesor klavira dala kasetu Bila Evansa 'Moraš vjerovat u proljeće' i ja sam se zaljubila u taj album i nisam studirala džez sa namjerom da budem džez pjevač i da ću se isključivo baviti džezom. Dopala mi se struktura džeza, ta melanholija, harmonizacija. Kad ovladate džez harmonijom jako je jednostavan pop jer je pop sestra džeza", rekla Kovačević.

Drugi album, za razliku od prvog koji se zove "San" i za naslovnu numeru tekst je napisao njen otac Dušan Kovačević, spoj je dva žanra, ali prema njenim riječima ni ona sama to još nije razlučila.

Koncert lena kovacevic trebinje1.jpg

"Moglo bi se reći da je to pop džez, ali da imamo i neke primjese kao što je 'Cafe' koja je lična karta. Meni se 'Cafe' desio u pravom trenutku jer sam se vratila iz Holandije i radila pop džeza i krenula malo da nastupam po Kosovu i Metohiji, i krenuli da radimo tradicionalne pjesme i kad se desila ova pjesma sve se to spojilo u jedno istok i zapad", objasnila je Kovačević.

Nedavno je izvedena njena pjesma "Ti si mi bol" i "Hir" - pjesme koje će se naći na novom albumu.

Kulturni centar Trebinje organizovao je „Trebinje džez festival“ uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Grada Trebinja i kompanije M:tel.